Food and recipes, Healthy life
Comments 8

Plantaardige, ei-vrije quiche

De laatste tijd heb ik mij een beetje zitten verdiepen in plantaardige producten die ik kan gebruiken om bijvoorbeeld eieren in een gerecht te vervangen. In veel baksels, zoals bijvoorbeeld cake of taart, is het vervangen van ei niet zo moeilijk. Met bakpoeder en een lepeltje azijn kom je heel ver en bereik je al snel de zelfde chemische reactie.

Maar hoe maak ik nu een quiche zonder ei? Quiche is, anders dan een cupcake, een gerecht dat echt draait om het ei en waarvan ei echt de basis is. Dit is bij cake natuurlijk heel anders. Ik was dus op zoek naar een product dat de zelfde structuur zou geven aan een ‘quiche’, vrijwel de zelfde reactie (rijzen en luchtigheid) en ook nog eens in de buurt zou komen qua smaak.

Na wat online research kwam ik erachter dat veel mensen gebruik maken van kikkererwtenmeel, wanneer ze een ei-vervanger willen gebruiken. Dit heb ik toen gelijk gekocht (bij de Marqt) omdat ik heel benieuwd was of ik er ook zo tevreden over zou zijn. Tijdens het koken ging alles met kikkerwtenmeel naar wens! Het reageert inderdaad op een vergelijkbare manier. De quiche begon net zo te rijzen als dat gebeurd bij een quiche met eieren.

Het verschil is dat je een quiche met kikkererwtenmeel eerst volledig moet laten ofkoelen, nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Dit is nodig voor het opstijven van de vulling, anders blijft deze te vloeibaar. Achteraf kun je hem wel gewoon weer even opwarmen in de oven als je hem liever warm eet. Het proces van laten afkoelen zorgt er dus ook voor dat je de quiche niet gelijk vanuit de oven op tafel kan zetten. Deze quiche is dus vooral geschikt om al vroeg op de dag te bakken of een avond van te voren.

Mijn moeder en mijn vriend vonden de quiche allebei ontzettend lekker! Het smaakt niet exact hetzelfde als een quiche met ei maar komt dicht in de buurt. En anders is sowieso niet perse minder goed toch? Hij was in ieder geval erg lekker en een geweldige vervanging voor wie geen ei wil of kan eten.

Recept: Plantaardige, ei-vrije quiche met kikkererwtenmeel (3 personen).

– pakje vegan bladerdeeg (ekoplaza)
– olijfolie
– handje gesneden groene olijven
– 2 zoete puntpaprika’s
– 1 rode ui
– half bakje champions
– 100 gram kikkererwtenmeel
– 3 eetlepels edelgistvlokken (biowinkel)
– handje pijnboompitten
– groente bouillonblokje
– theelepel kerrie
– theelepel paprikapoeder
– zout en peper
– snufje kurkuma
– quichevorm

1. Haal het bladerdeeg uit de vriezer (6-7 plakjes) en leg deze klaar om te ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met de olie.
2. Snijd de paprika, champion en ui. Verhit olie in een pan en bak de groenten ongeveer 5 minuten en zet apart.
3. Bekleed de quichevorm met de bladerdeeg. Prik er gaatjes in en bak deze alvast 20 minuten in de oven terwijl je verder gaat met het recept.
4. Verhit in een steelpan 350 ml water. Los hier het bouillonblokje in op. Voeg de kerrie, paprikapeder, kurkuma en zout en peper toe. Los daarna 3 eetlepels edelgistvlokken op in de bouillon.
5. Doe het kikkerwtenmeel in een kom en doe hier 250 mg water bij. Meng dit goed en voeg het langzaam toe aan het kokende bouillon mengsel. Roer ondertussen goed door. Het mengsel wordt nu dik. Verhit, al roerend, nog drie minuten. (zie foto voor structuur)
6. Haal de quichevorm met bladerdeeg weer uit de oven. Vul deze met de groenten en de groene olijven. Verdeel het kikkererwtenmengsel over de quiche en roer de groenten er wat doorheen. Bestrooi met pijnboompitten.
7. Bak de quiche 40 minuten op 200 graden in de oven. De quiche gaat rijzen tijdens het bakken. Als de quiche klaar is laat je hem volledig afkoelen om de vloeibare binnenkant op te laten stijven.

Eet smakelijk! Als de quiche eenmaal is afgekoeld en je hem liever warm wilt eten kan je hem nog even 15 min opwarmen in de oven.

8 Comments

  1. Wat een goed idee om kikkererwtenmeel te gebruiken! Het is een ‘miracle ingredient’.

  2. Ik ga dit eens proberen om mee te nemen naar mijn werk als lunch. Klinkt echt heerlijk! Even langs de biowinkel passeren binnenkort 😀

    • Het is heel makkelijk! Ik miste toch wel quiche toen ik een poosje terug overging van vega naar vegan maar met kikkererwten is het goed te doen!

  3. Plant Based says

    Het lukt mij niet het bladerdeeg/ quichedeeg staande te houden aan de rand bij de 20 min voorbakken.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s