Food and recipes, Gebak en zoetigheid, Healthy life, vegan
Comments 6

Gezonde raw-snicker snack balletjes

Ik ben dol op zoetigheid! Maar meestal niet in te grote porties. Helemaal toen ik overstapte op een gezondere lifestyle merkte ik dat veel stukken taart, repen en andere snacks vaak te groot waren. Ik kreeg ze wel op, maar als ik maar de helft zou hebben gegeten was ik qua portie ook tevreden geweest. Toch gaat die laatste helft dan wel gewoon op. Een beetje jammer, want dat waren onnodige suikers en calorieën. Sinds ik plantaardig eet heb ik wat minder aanbod op de snoepafdeling en dit zorgt ervoor dat ik thuis ook extra creatief begin te worden met het maken van allerlei lekkers.

Raw vegan snack balletjes zijn online al een tijdje erg geliefd binnen de vegan, vegetarische en healthy community’s. Dit is niet voor niets. Deze balletjes kunnen ongelovelijk lekker zijn en door de juiste GEZONDE ingrediënten te gebruiken kan je de smaak van je favoriete ONGEZONDE snoep na bootsen! Ik was altijd dol op de smaak van Snickers; de combi van noten en chocolade is echt heerlijk! Ook ben ik een liefhebber van kokos! Daarom heb ik deze lekkere snack-balletjes gemaakt. De balletjes smaken echt naar Snickers maar bevatten goede ingrediënten en zijn zoet door dadels in plaats van suiker. Veel beter dus! Ook zijn ze erg vullend. Je hebt aan een paar echt genoeg als snack. Het recept is supermakkelijk en snel dus dit is echt een must-try!

Recept: Gezonde raw-snicker balletjes (vegan, ongeveer 20 stuks)
Ingrediënten:
– 300 gram ontpitte dikke sappige dadels
– 75 gram havermout
– 3 theelepels raw cacao poeder
– 3 theelepels chiazaad
– 4 eetlepels kokos
– 2 theelepels kokosolie
– 3 dikke eetlepels pindakaas
– evt extra kokos/cacoa poeder om de balletjes door te rollen

Doe alle ingrediënten samen in je keuken machine en maal alles tot een dikke plakkerige pap. Deze wordt niet heel erg zacht dus geen zorgen als het traag mixt. Als dit klaar is (zie voorbeeldfoto hierboven) haal je het mengsel eruit en rol je hiervan allemaal balletjes, ongeveer zo groot als een walnoot. Als je het lekker vindt kan je de balletjes door kokos of cacoa rollen. Het mengsel is erg plakkerig dus je handen zullen wel wat vies worden 😉 Als alle balletjes klaar zijn zet je ze in de koelkast. Hier worden ze stevig van.

De balletjes zijn perfect als snelle snack of bij een kopje verse koffie of muntthee. Eet smakelijk!

6 Comments

 1. Marciëlla says

  Ziet er goed uit! Ik maak zelf wel eens gezonde ‘chocoballen’ maar het lijkt me leuk ook eens andere varianten zoals deze te proberen!

 2. Ik heb alleen een kleine blender, geen keukenmachine. Ik gebruik hem normaal alleen om smoothies mee te maken en ik ben er erg aan gehecht. 😉 Wat denk je, is dat ook te doen of verpest ik dan mijn blender?
  En vraag 2: jij als gezonde snacker kunt me vast vertellen h hoe het nou zit met pindakaas. Ik zie het hier in het recept staan en ik hoor van de een dat het heel slecht is (onverzadigde vetten enz enz) en van de ander dat het juist redelijk gezond is. Ligt de waarheid in het midden? 😉

  • Oeh.. met sommige hele krachtige blenders kom je wel een eind maar het wordt nooit zo goed als met een keukenmachine. Ik vind keukenmachines trouwens ook echt wel fijn en een goede hoeft helemaal niet duur te zijn dus het is sowieso wel een aanrader 🙂

   Ik koop mijn pindakaas van Zonnatura dus dat is sowieso al een iets ‘beter’ merk op het gebied van suiker etc. Maar ja, pindakaas moet je niet massaal gaan weg lepelen inderdaad omdat het sowieso gewoon veel calorieën bevat en vrij vet is. Maar pindakaas bevat veel voedingswaarde door de vezels en vitaminen en het geeft een heel verzadigd gevoel. In combi met wat raw chocolate poeder en het zoete van dadels heb je dus echt het idee dat je iets aan het eten bent dat heel decadent is, terwijl dat in feite eigenlijk niet zo is en je met verantwoorde ingrediënten (1 balletje bevat zelf ook eigenlijk maar heel weinig pindakaas in totaal) toch een lekkere snack hebt. Toch zal ik niet zeggen dat pindakaas, zo los van dit recept, zo gezond is dat je het maar in grote porties moet weg lepelen. Daarvoor is het vet. Maar het is uiterste geschikt als smaakmaker in dit soort type receptjes 🙂

 3. Pingback: Raw vegan banaan crème taart  | Birdwonders

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s