Food and recipes, Healthy life, vegan
Comments 2

Sap detoxen: ervaring en tips!

Sapkuurtjes welke bedoeld zijn om te ontgiften en je lichaam een frisse boost te geven worden steeds populairder. Er duiken steeds meer juicebars op waar je complete juice-pakketen kan kopen zodat je thuis makkelijk aan je sap-cleanse kan beginnen. Deze healthy trend zie je dus meer en meer. Ik was er erg nieuwsgierig naar geworden en besloot me er dan ook in te verdiepen.

Een perfecte juice-cleanse om mee te starten duurt drie dagen en gedurende deze drie dagen drink je alleen maar sapjes. Je eet dus helemaal niets en hierdoor lijkt een juice-cleanse een beetje op vasten. Het verschil is echter dat je wel fruit/groente sappen binnenkrijgt waar toch wel wat energie uit haalt en waardoor je ook een voller gevoel hebt dan wanneer je helemaal zou gaan vasten met alleen maar water. Ook krijg je natuurlijk ontzettend veel vitaminen  binnen!

Nadat ik recentelijk een documentaire had gezien (Aflevering 5 van het programma ‘Katja’s Bodyscan) over vasten en de voordelen ervan was ik toch wel extra enthousiast. Ik besefte me nooit zo goed dat het daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen is dat vasten ( en dus ook een juice-cleanse, zoals Katja deed, aangezien ze nog wel verse sappen dronk) zo ontzettend goed voor je is. Na een aantal dagen vasten zijn je bloedwaarden ontzettend verbeterd en dit blijven ze voor ongeveer een half jaar. Dat is toch super? En dat alles door even een paar dagen doorzetten. Een juice-cleanse is dus veel meer dan een ‘zweverig’ en ‘onwetenschappelijk’ ding.

Ik had besloten om het zelf ook te proberen en als een soort van test de eerste keer één dag te proberen. Het leek me namelijk toch een beetje spannend en ik kreeg al allemaal beelden van ondragelijke honger en flauwvallen 😉
Ik kocht deze lekkere 100% sapjes om mee te starten, omdat ik voor deze eerste test dag het nog niet meteen nodig vond om een luxere cold-pressed juice kuur te halen bij een juicebar. Deze 100% sapjes zijn namelijk ook ontzettend lekker en bevatten 100% groenten en fruit zonder toevoegde suiker, e-nummers of andere rommel. Ze zijn in meerdere supermarkten te koop, maar ik kocht ze toevallig afgelopen week in de aanbieding bij de Action!
  

Op zondagavond nam ik na mijn avondmaaltijd geen ander eten meer en ging ik na een aantal uur naar bed. Maandag was mijn sapjesdag. Toen ik wakker werd had ik geen honger en nam ik in plaats van een vast ontbijt wat water. Na een paar uur nam ik mijn eerste sapje. Op deze manier heb ik eigenlijk 4 sapjes over de dag verdeeld opgedronken. Doordat ik eigenlijk niets had gegeten merkte ik dat mijn maag en darmen minder op gang kwamen en ik hierdoor eigenlijk helemaal geen honger had! Ik had verwacht dat het niet-eten in de loop van de dag of avond wel zwaar zou worden maar dat was eigenlijk helemaal niet zo! Ik kreeg gewoon geen honger. Toen ik s’ avonds naar bed ging had ik wel weer zin in eten, maar dit was meer gewone ‘trek’. Ik had immers wel gewoon toegekeken hoe mijn vriendje zijn diner op at. Ik raad je trouwens af om te veel naar eten te gaan kijken 😉 Dan maak je het jezelf zwaarder dan het eigenlijk is.

De volgende ochtend werd ik eigenlijk weer zonder honger wakker en ik besefte me dat ik best nog een extra dag vasten vol zou kunnen houden. De volgende keer wil ik dan ook voor een echte drie-daagse sappenkuur gaan en een echte cleanse houden. Dit kan ik doen via een juicebar en sapjes bestellen, maar ik heb ook mijn eigen juicer en het is, als je toch zo’n ding hebt, natuurlijk wel een stuk goedkoper om zelf je eigen sapjes te maken. De reden dat ik de volgende keer voor verse sapjes wil gaan is omdat bij verse cold-pressed sappen er veel meer vitaminen bewaard blijven. Sapjes uit de winkel worden namelijk niet koud geperst en door de warmte gaan er veel goede stoffen verloren.

Na mijn dagje sapjes drinken was ik toch 1,3 kilo lichter geworden en voelde ik me erg fris en goed over mezelf. Dit motiveert mij extra om de volgende keer (over een maand bijvoorbeeld) een driedaagse kuur te proberen.

Wil jij ook een sapkuur proberen? Je kan zelf je sapjes persen of ze bestellen.
Deze juicebarsen websites bieden cleanse-pakketen aan:

Balanzs

The Cold Pressed Juicery

Juice Brothers

Sapmeesters

Wil je toch liever een eigen juicer aanschaffen? Het is even een investering maar hiermee zal je op vrij korte termijn al gaan besparen als je veel perst, want kuurtjes kunnen ook behoorlijk prijzig zijn. Hier koop je goede juicers:

Tarwegraskoning

Versapers

Als aanvulling op je sapkuur kun je er voor kiezen om extra powershots te nemen. Je kan hierbij denken aan gember, aloë vera, tarwegras of kurkuma shots. Vaak zijn dit soort shots ook bij de juicebars te koop maar sinds deze week heeft ook de AH to go deze powershots te koop voor de vriendelijke prijs van 2 euro per shot 🙂 De shots zijn er in vier smaken die ik net al noemde, welke allemaal een ander positief effect hebben zoals weerstand of ontgifting.

Voor de mensen die dit gaan proberen: veel succes en laat me weten hoe het gegaan is! Of heb jij misschien al ervaring met een sapkuur? Ik hoor het graag in de comments! Ik ga jullie in ieder geval op de hoogte houden van mijn sap-avonturen.

2 Comments

  1. Zijn de vier sapjes 500 ml en wil dat dus zeggen dat je dus ook acht sapjes van 250 ml kunt nemen? en hoeveel powershots per dag zijn verantwoord, welke momenten van de dag?

  2. Detoxen is voor mij ook maar een woord.
    Sinds kort gebruik ik een keukenmachine om zelf sap te maken.
    Van alles combineer ik, fruit, kruiden, specerijen, knoflook en gember.

    Zolang ik het lekker vind ga ik er van uit dat het ook gezond is.

    Smakelijke groet,

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s