Food and recipes, vegan
Leave a Comment

Champignonstoof met rode wijn 

Dit lekkere recept is afgeleid van het Franse gerecht Boeuf Bourguignon; een stoofgerecht met vlees en rode wijn. Ondanks dat ik geen vlees eet vind ik de smaakcombinaties van wijn, bouillion en tijm wel erg lekker en zijn deze naar mijn mening ook alsnog erg lekker in een vega gerecht. H

Dit gerecht klaar maken kost veel minder tijd dan het bereiden van de variant met vlees. Groenten zijn immers veel sneller klaar! Handig he 🙂 ook is dit echt een comfort maaltijd. Eet het met aardappelpuree of dip lekker met turks brood of verse bolletjes. 

Recept: Champignonstoof met rode wijn ( 4 personen ) 
Ingrediënten:
– olijfolie om in te bakken
– 30 gram plantaardige boter (van bijvoorbeeld Alpro)
– 250 gram sjalotjes, gehalveerd
– twee wortels, in dikke plakken gesneden
– 2 tenen knoflook, geplet
– 2 eetlepels tomatenpuree
– 4 eetlepels bloem
– 300 ml rode wijn
– 450 ml groentebouillon (zelfgemaakt of uit een pak)
– 4 takjes tijm
– 2 laurierblaadjes
– een theelepel zout
– een theelepel peper
– een theelepel suiker
– twee bakjes champignons, grote kun je in twee snijden
– 150 gram oesterzwammen

Verhit een scheut olijfolie met de boter in een pan. Voeg de sjalotjes en wortel toe. Bak dit ongeveer 10 minuten. Voeg daarna de knoflook en tomatenpuree toe. Meng dit goed door de groenten en voeg daarna ook de bloem toe. Zorg dat de bloem goed verdeeld raakt over je groenten. Giet de rode wijn erbij en meng alles door elkaar. Zorg er al roerend voor dat er een gladde saus ontstaat. Als dit gelukt is voeg je ook de groentebouillon, de tijm en de laurier toe. Breng alles aan de kook.

Ondertussen verhit je in een andere pan nog wat olie. Voeg alle paddelstoelen toe en bak deze ongeveer 15 minuten. Voeg daarna de paddenstoelen met het bakvet toe aan de andere pan. Doe nu ook de zout/peper/suiker erbij. Laat het geheel nog 45 minuten op laag vuur pruttelen. De saus mag best een beetje dik zijn maar let er op dat het geheel niet te dik word en niet aanbakt in je pan. Voeg af en toe eventueel een scheutje water of bouillon toe en roer het regelmatig even door. Als na ongeveer 45 min alle groenten goed gaar zijn en je saus wat dik is het gerecht klaar 🙂 Eet smakelijk!

  

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s