vegan
Comment 1

Sea shepherd: herder van de zeeën

Hebben jullie wel eens gehoord van Sea Shepherd? Ik denk dat bij de meeste mensen wel een lichtje gaat branden bij deze naam, maar misschien indien dit niet gebeurt bij je; wel eens gehoord van die activisten die met boten en al proberen de Japanse walvisvaart schepen te verhinderen? Ja, dat is Sea Shepherd.

Sea Shepherd is een internationale non-profit milieu organisatie die zicht richt op het wereldwijd beschermen van het leven in de zee. Paul Watson richtte deze organisatie op in 1977 en haalde wereldwijd het nieuws omdat hij de eerste mens wat die zich met een rubberen bootje tussen een walvis en een harpoen wierp. Dit trok veel aandacht en sindsdien is Sea Shepherd erg groot geworden.

In tegenstelling tot sommige andere organisaties is Sea Shepherd niet alleen maar van de woorden en demonstraties, maar ook van de echte daden. Deze daden zijn een echte strijd op zee, waarbij SH met haar eigen indrukwekkend en griezelig beschilderde boten de zee op gaat om de harpoenschepen te belemmeren. Met de actie van 2012-2013, Zero Tolerance, hebben ze op deze manier meer dan 900 walvissen kunnen redden.

Soms gaat het er hard aan toe. Het is wereld een strijd waarin de activisten hun levens wagen. De boten zinken soms, worden geramd en worden soms zelfs beschoten door de agressieve stropers. Dit alles gebeurd midden op zee.

De meningen over Sea Shepherd zijn een beetje verdeeld. Veel mensen staan achter de organisatie en hun doel. We kunnen zeggen dat in de Westerse wereld de walvisvaart niet zo geaccepteerd is en dit werkt zeker mee aan de steun voor Sea Shepherd. Hetzelfde geldt voor de jacht op zeehonden. Echter zijn er ook veel mensen die Sea Sherperd niets minder dan terroristen vinden. Naar hun mening zijn de acties niet rechtmatig en is het niet aan Sea Shepherd om op deze manier het werk van anderen te verhinderen. Sea Sherperd zelf claimt echter dat hun daden zeker wel rechtmatig zijn. Hierbij beroept ze zicht op het VN-verdrag Handvest voor milieu. In dit verdrag roept de VN groepen en individuen op tot de bescherming van gebieden welke buiten nationaal recht vallen, zoals de volle zee.

Ikzelf ben voor Sea Shepherd. Ik vind de daden van stropers en jagers tegenover de dieren en de zee als leefgebied, maar ook de daadwerkelijk wet, zo onrechtmatig dat dit werkelijk om acties vraagt. In dit soort situaties is al gebleken dat petities en demonstraties niet direct helpen dus naast deze woorden moeten er ook daden plaatsvinden, waarmee direct resultaat geboekt kan worden.

  
Afgelopen januari kreeg Sea Shepherd van onze Nationale Postcode lotterij een gigantische donatie; 8,3 miljoen euro. Dit vond ik fantastisch nieuws. Deze organisatie gaat helemaal voor de zee en steekt het geld niet in haar zak.

Wat vind jij van deze organisatie? In Amsterdam is ook een winkel van Sea Shepherd te vinden. Hier kan je merchandise kopen en steun je op deze manier ook de organisatie.

Sea Shepherd Winkel

Alexander Boersstraat 52, Amsterdam

  

1 Comment

  1. Saar says

    Ik heb ontzettend veel bewondering voor wat de mensen van Shea Sheperd doen! Ze zetten zich werkelijk in voor de dieren. Dat ze terroristen genoemd worden, vind ik een beetje overdreven, want ze gaan geen mensen zomaar vermoorden omwille van een overtuiging. Ze houden mensen tegen die levende wezens gaan vermoorden. Dan noem ik eerder de walvissenjagers terroristen. Die houden zich namelijk vaak ook niet aan de wet…

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s