Cityguide, Hotmoment, Hotspots, vegan
Leave a Comment

Deel 1 Vegan Ierland: tips, hotspots en meer! 

Ierland! Wat al een tijd een wens van mij was, een vakantie in Ierland, is eindelijk uitgekomen! Zoals sommige van jullie misschien al op Instagram of Facebook hadden meegekregen was ik afgelopen week op vakantie in Ierland. Mijn vriend en ik wilden hier beiden al een tijd heel graag naartoe. Toen we onze reis hadden geboekt hoorden we van heel veel mensen de zelfde reactie: ‘Wat gaaf en bijzonder! Dat zou ik ook wel eens willen doen!’ Wat gek eigenlijk dat iedereen het zo gaaf en bijzonder vindt, maar je toch niet zo vaak hoort dat mensen een rondreis door Ierland doen. Het is namelijk behoorlijk dicht bij Nederland en in 1,5 uur vlieg je al van Schiphol naar Dublin. Ik denk dat mensen uit veiligheid toch sneller voor een strand-zee-zon vakantie kiezen in het zuiden van Europa. Het is namelijk waar dat de kans op mooi weer in Ierland wel wat kleiner is. Wij hadden echter geluk en het weer was erg fijn! Tussen de 16 en 20 graden, zon, soms wat bewolking maar voornamelijk prachtig weer.

Op de dag van vertrek gingen we vroeg uit bed. We moesten ons kindvogeltje Koekje namelijk nog wegbrengen naar familie. Om 7.15 stonden we bij onze familie voor de deur en namen we afscheid van Koekje. Hij was erg gestrest want hij dacht de hele autorit dat hij richting de dierenarts ging! Gelukkig niet 🙂

Daarna vertrokken we naar Schiphol, waar we even rustig rondliepen. Ik had in de auto even een crackertje pindakaas, een smoothie en een banaan gegeten omdat ik wist dat de ontbijt opties voor vegans op schiphol niet optimaal zijn. Er is wel wat te krijgen qua fruit en smoothies bij Juicy Details en je kan een koffie met soja halen bij de Starbucks maar veel spannendere opties dan dit zal je niet vinden.

Na een goede vlucht kwamen we aan in Dublin! Met de bus gingen we zo snel mogelijk naar ons appartement om de tassen te dumpen en op zoek te gaan naar een lunch zaakje. Vlakbij ons huisje, op Camden Street was het superfijne lunchadresje The Cracked Nut. Hier dronk ik een matcha latte en stelde ik mijn eigen heerlijke salade samen. Dit mocht je zelf opscheppen en bijna alles was vegan. Andere vegan opties waren de verschillende soepen met brood. Hiernaast was er ook vegan gebak en chocolade. Dit fijne tentje was gelijk een goede start in Dublin en mijn eten smaakte heerlijk. Mijn vriend had een lekker broccoli boerenkool soep met brood. Alles in dit zaakje was erg gezond en vers. Echt een aanrader!

Er waren een aantal dingen aan Dublin die me echt opvielen: de mensen zijn allemaal erg vriendelijk en hebben een standaard openingszinnetje; ‘How are you?’, terwijl ze hiermee meer gewoon ‘hallo’bedoelen en niet verwachten dat je deze vraag echt beantwoord haha 😉 Ook loopt iedereen door het rode licht, behoorlijk gevaarlijk! Amsterdam is er echt niets bij!

Verder is de stad heel schoon en zijn er ontzettend veel pubs en cafe’s welke allemaal bomvol zitten s’avonds. De Ieren drinken heel veel! Ook verbaasde het me hoe ontzettend vegan-friendly Dublin is. Mensen weten heel goed wat veganisme is en bijna alle koffie-zaakjes bieden mintens twee soorten plantaardige melk aan. Er zijn goede vega(n) restaurants en ook goede vegan opties bij gewone zaakjes. We haalden bijvoorbeeld heerlijke vegan donuts bij Antoinette’s Bakery op 6 Kevin Street Lower.

Dublin is iets kleiner dan Amsterdam maar het is een prima stad om je een aantal dagen te vermaken. Doordat het één van de weinige grote steden in Ierland is merk je dat de stad relatief veel te bieden heeft en alle hippe jeugd hierheen trekt. Het is dus perfect voor een citytrip door het grote aantal cafe’s, restaurants, winkels en bezienswaardigheden zoals de Guiness Brewery (zelf ben ik hier niet geweest) en Trinity college.

Een leuke buurt om eens een kijkje te nemen is Temple Bar. Ik moet toegeven dat het behoorlijk toeristisch is en dat je er waarschijnlijk weinig echten Ieren gaat vinden, maar het is wel echt even leuk. Hier vind je namelijk vele kroegen met echte Ierse live muziek. Hartstikke gezellig en knus! Ook heeft de buurt een alternatief tintje met muren vol graffiti en bijzondere winkeltjes met vintage en aparte kleding. Verder vind je er ook gewoon een Starbucks, Urban Outfitters, restaurantjes en lunchzaakjes. Ook zit hier Staple Foods, waar je ook vegan kan eten. Er staan verschillende vegan gerechten op de lunchkaart.

Mijn vriend en ik gingen onze eerste avond voor het diner gelijk op de ontdekkingstour. Ik had via internet ontdekt dat er sinds kort een nieuw vegan restaurantje in Dublin zit: Sova Food – Vegan Butcher , op 46 Rathmines Road Lower. Hier moesten we dus naartoe.

Helaas bleek dit op onze avond een beetje een tegenvaller. De service was uitzonderlijk traag. Ik ben de moeilijkste niet maar we moesten werkelijk een uur wachten op ons drinken. Uiteindelijk kregen we ons hoofdgerecht na dik 1,5 uur en het toetje dat we kregen was totaal niet lekker. Erg jammer want ik vond mijn voorgerechtje met vegan schnitzel en de hoofdgerechten, een chia burger en tempeh steak, wel lekker. Hier moet nog even flink wat gebeuren voordat ik terug ga komen.

Ik vond het heel leuk aan Dublin dat de stad zo hip en levendig is terwijl het eigenlijk niet zo groot is. Er wonen maar 500.00 mensen maar toch zijn er meer leuke tentjes dan je tijd hebt om te proberen. Hiernaast is Dublin ook echt een mooie stad om te zien; met mooie straatjes met winkeltjes of huizen, mooie grote of juist kleine knusse parken, havens, een grote rivier en bijzondere gebouwen zoals oude kathedralen en kastelen maar ook moderne theaters en flats.

Binnenkort vertel ik je meer over mijn reis en lees je nog meer over Dublin maar ook over Cork en het eiland Skellig Michael!

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s