Cityguide, Healthy life, Hotmoment, Hotspots, vegan
Leave a Comment

Deel 2 Vegan Ierland: tips, hotspots en meer! 

Vorige week deelde ik met jullie al het eerste deel van mijn Ierland trip. Bij deze nu het tweede deel! Mijn mooie reis door Ierland bracht me op veel mooie en leuke plekken en in veel gezellige en knusse restaurantjes en koffiezaakjes. Dublin was een prachtige en verrassende stad met zo veel goede adressen voor veganisten en ook veel algemene kennis bij de bevolking over wat veganisme is. Dit zorgde ervoor dat we absoluut geen enkele moeite hebben ervaren met veganistisch eten.

Zoals ik in mijn eerdere post al op merkte hebben alle koffiezaakjes vegan melk opties en in de grote steden als Dublin zijn er vaak minimaal twee melk opties beschikbaar. In Nederland kunnen ze daar nog wel iets van leren want hier hebben we vaak alleen soja-melk! In Dublin is er bijna overal sojamelk, amandelmelk en kokosmelk te krijgen. Heel erg fijn dat er zoveel keuze is! Sommige vegans willen namelijk niet zo veel sojamelk drinken en in Dublin zijn er dan ook andere fijne opties.

Het leukste koffiezaakje waar wij geweest zijn vond ik Kaph op 31 Drury Street. Deze zaak is verkozen tot tweede beste koffiebar van Dublin qua koffiekwaliteit en is naar mening van velen de hipste zaak van de stad. Wij vonden het hier erg leuk en gezellig, met goede koffie, vriendelijke medewerkers en een gave inrichting. Ook zat Kaph in een superleuke straat met gave winkels en nog wat leuke eet/lunch/koffiezaakjes. Drury Street is de place-to-be!

In Dublin heb je als vegan genoeg opties. Om te ontbijten gingen wij naar Yogism. Deze zaak staat bekend om haar ijs, smoothies en pannekoeken met yoghurt. Er is ook een vegan pancakes optie waarbij je heerlijke American Style pancakes krijgt, met frisse kokosyoghurt, pecannoten en zoete gebakken ananas. Dit kan je natuurlijk ook veranderen voor het geval je ander fruit wil. Mijn vriendje wou geen kokosyoghurt dus bestelde hij de pancakes met amandelboter, ook heel lekker! Ik vond de combinatie echter heerlijk, dus ik raad je zeker aan de pancakes te bestellen zoals ze op de kaart staan. Yogism: 23 Dawson street

We hebben in Dublin voornamelijk heel veel rondgelopen. We hadden echt geluk met het weer. Van veel Ieren hoorden we dat het meestal erg grauw en regenachtig was maar toen wij er waren hebben we voornamelijk zon gehad en waren de temperaturen erg zacht en soms zelf warm. Heerlijk! Af en toe kwam er wel even bewolking, maar deze is gelukkig nooit doorgebroken in een bui. De Ieren waren er zelf ook verbaasd over: “What is that shining thing in the sky?!”

De straatjes in het centrum van de stad zijn knus en zitten vol met leuke winkeltjes, restaurantjes en cafe’s. Een prachtige zaak waar ik van onder de indruk was, was Avoca in Suffolk Street. Dit mini-warenhuis voor vrouwen was zo mooi en stijlvol! Je vond er kleding, boeken, interieurspullen, een groot restaurant en in de kelder een hele leuke eetshop waar je ook kan zitten voor een snelle hap.

Naast winkeltjes en restaurants bezoeken hebben we natuurlijk ook prachtige gebouwen, kerken en kathedralen bekeken. Alles hebben we dan ook expres te voet gedaan om, ook in de wijken buiten het centrum, een zo duidelijk mogelijk beeld van de stad te krijgen. Ik vind het altijd zonde om snel van toeristische spot A naar toeristische spot B te gaan. Dit geeft namelijk helemaal geen goed beeld van hoe een stad echt is.

Tijdens het vele lopen hadden we ook genoeg snacks bij ons. Ondanks dat het vegan aanbod erg goed is, is er natuurlijk niet op elke hoek vegan eten te krijgen. Ik had daarom al reepjes, drankjes en derlijke ingeslagen bij de supermarkt (ze hadden bij de Fresh Food supermarkten veel vegan opties zoals cliff bars, sojayoghurt, mueslirepen, hummus) en bij de natuurwinkel Nourish welke meerdere locaties in de stad heeft en een goede assortiment vegan snacks heeft.

Midden door Dublin loopt de grote rivier Liffey. Wij hebben onze meeste tijd in Dublin doorgebracht in het gedeelte van Dublin onder de rivier. Hier zit het mooie oude centrum, Temple Bar (wijk met veel pubs, livemuziek en alternatieve winkels) en de wat hippere buitenwijkjes. Boven de rivier vonden we wel een goede winkelstraat, Abbey Street, waar je prima kan shoppen bij de grote ketens zoals Penny’s (dit is de Primark! Deze heet hier Penny’s en ze is van oorsprong ook Iers), Marks&Spencer’s, Zara en H&M.

Omdat we geen zin hadden om al onze maaltijden in restaurants te eten hebben we ook een aantal keer dankbaar gebruik gemaakt van het afhaalzaakje Blazing Salads op Drury Street. Ik baal zo dat we deze zaak niet in Amsterdam hebben! Het was echt een topadres met ontzettend veel vegan opties. Je vind hier allemaal avond maaltijden zoals curry’s en lazagne, een grote saladebar maar ook een groot assortiment aan verse hartige en zoete baksels. De samosa, ginger brownie, loempia en linzen couscousburger waren helemaal super. We hebben hier een paar keer lunch gehaald voor in het appartement en voor op het vliegveld. Zeker één van mijn favo adresjes tijdens onze trip.

Tijdens onze reizen maken John en ik graag gebruik van de Lonely Planet gidsen. Deze zijn erg handig en bieden onwijs veel informatie en goede kaarten. Ze gaan vaak net even buiten die paden van de gewone reisgidsen en brengen je op bijzondere locaties, heel leuk. Toch treden wij wanneer we de tijd hebben ook het liefst nog even buiten de paden van Lonely Planet. Dan lopen we we nog even verder waar de kaart stopt en komen we op bijzondere plekken waar geen toeristen meer te vinden zijn. Zo ook bij deze haven.

Een andere topadres in Dublin waar we geweest zijn was Cornucopia op 19-20 Wicklow Street. Dit was een superfijn en ontspannen vegetarisch restaurant waar zo’n 80% van het menu ook vegan is. Het eten hier is niet duur, smakelijk en er is veel keuze. Je kan hier de hele dag komen eten en het eten is zo fijn dat je graag terug wil komen. Wij hebben hier dan ook twee keer gegeten, op onze eerste dag in Dublin en op onze laatste avond toen we weer terugkwamen in Dublin, voordat we weer naar huis gingen. Je kiest hier een hoofdgerecht, sommige kan je combineren, en hierbij kies je ook twee salades van het salade buffet. Als je wilt kan je een lekker hummusplateau met pita en raw crackers als voorgerechtje delen.

Het eten is hier heerlijk en je krijgt ook erg veel. Hierdoor heb ik helaas geen nagerechten kunnen proberen. Daar had ik echt geen ruimte meer voor in mijn buik 🙂 Bij je eten kies je fris, een lekker sapje of goede biologische wijn.

Binnenkort zal ik deel 3 van mijn Ierland trip posten dus blijf op de hoogte en volg mij via wordpress, facebook of bloglovin!

 

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s