Food and recipes, Gebak en zoetigheid, vegan
Comments 5

Starbucks verdriet & herfstige pumpkin spice cake

Een paar weken werd ik geconfronteerd met een harde en pijnlijke waarheid waarbij ik echt even tijd nodig had om het helemaal te verwerken. Als ik er aan denk word ik weer een beetje verdrietig. Ik had me namelijk nooit beseft dat dit werkelijk mogelijk was en ik had hier de hele zomer naar uitgekeken. Ik stond aan de balie van de Starbucks en toen hoorde ik het: de Pumpkin Spice Latte is NIET vegan! Nooooooooo! Mijn favorietie herfstdrankje! De PSL was altijd mijn officiele start van de herfst!! Wat nu???

Er blijkt dus lactose in de PSL siroop te zitten. Dit geldt overigens ook voor de siroop van een caramel macchiato of een white mocha. De dark mocha is wel oke en ook kun je vragen om andere caramel in je koffie want dat hebbben ze meestal ook, het is dan alleen iets minder caramel-achtig dan bij de lactose variant. Maar voor de PSL is er dus echt geen vervanging. Wat ontzettend treurig! Alle yummy foto’s van herfstige zoetigheden en de volle vitrine met gebak wat ik niet kan/wil/ga eten omdat het niet vegan is. Ik voelde me erg achtergesteld! Gelukkig hoorde ik een paar dagen later dat Starbucks heeft aangegeven dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van vegan food items! Dus dat was gelukkig goed nieuws.

Toch had ik echt wel mijn jaarlijkse herfstdrang naar zoete kaneelsmaakjes, lekkere pompoentaart en PSL latte. Nu ik mijn honger niet bij Starbucks kon gaan stillen moest ik zelf aan de slag. Na wat keuken-expirimenten kwam uiteindelijk deze ‘Pumpkin spice sticky cake met speculoos buttercream’ uit mijn oven. Ik moet eerlijk bekennen dat dit één van de lekkerste herfstgebakjes is die ik ooit heb gehad. Zooooo lekker! Ik was helemaal trots en mijn vriend en moeder vonden de cake ook fantastisch. Daarom deel ik vandaag het recept.

   

Recept: Pumpkin spice sticky cake met speculoos buttercream
Ingredienten:
– 1 cup bloem
– half zakje bakpoeder
– twee theelepels kaneel
– halve theelepel nootmuskaat
– kwart thee lepel kruidnagel
– halve theelepel kardemom
– 4 theelepels koek/speculaas kruiden
– snufje zout

– 1 cup suiker
– 2 eetlepels melasse (of stroop als je dit niet kan vinden)
– 1 theelepel (appel)azijn
– 2 theelepels vanille extract
– 1 cup pompoenpuree (uit pot, stukjes uit de vriezer van de AH geroosterd en gepureerd, vers geroosterde pompoen gepureerd)
– 1/4 cup amandelmelk (of andere plantaardige melk)
– 1/3 cup kokosolie (vloeibaar door verhitting in bv magnetron)

– 50 gram soja boter (van bijvoorbeeld alpro)
– een bus poedersuiker
– bakpapier

Verhit de oven voor op 200 graden. Ik gebruikte voor deze cake een bakvorm van 22 cm bij 22 cm. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier. De cake wordt namelijk redelijk kleverig en je wil niet dat hij aan de vorm vast gaat zitten. Vet de vorm ook goed in.

Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, kardemom, kruidnagel, zout en de helft van je koekkruiden.

Meng in een andere kom de suiker, melasse, azijn, vanille, pompoen, amandelmelk en kokosolie. Hierna meng je de inhoud van de droge kom erbij door. Alles is nu heel mooi en gelijk gemengd, wat essentieel is voor een goede cake. Meng het niet te ruig trouwens, maar mooi rustig met een grote lepel. Giet daarna het beslag in je ovenvorm en bak de cake 35-40 minuten.

Tijdens het bakken van de cake maak je de buttercream. Klop de boter rustig los met een vork. Doe er beetje bij beetje steeds wat poedersuiker bij tot de hele bus is opgelost in de buttercream. Meng daarna de resterende thee theelepels koekkruiden door de buttercream.

Test na het bakken met een satéprikker of je cake gaar is: prik in de cake en komt de prikker er schoon uit? Dan is hij goed. Bak anders nog wat langer. Laat de cake na het bakken volledig afkoelen op het aanrecht voordat je hem uit de vorm haalt. Als je cake gekoeld is bestrijk je hem met de buttercream en kan je hem voorzichtig snijden. De cake is sticky dus snijd hem voorzichtig.

Geniet ervan! Deze taart gaat je herfst-cravings helemaal vervullen. Binnenkort zal ik hier een recept delen voor homemade pumpkin spice siroop! 

 

5 Comments

  1. “…andere caramel in je koffie want dat hebbben ze meestal ook, het is dan alleen iets minder caramel-achtig dan bij de lactose variant.” Helaas, ook dat is niet waar 😉 De karamelsiroop die in de koffie gaat is lactosevrij, de “sauce” die er boven op gaat, daar zit wél lactose in. Dus beter kan je dan gewoon een caramel latte macchiato bestellen want dan ben je cheaper uit haha.

    Ok anyways de cake ziet er heerlijk uit! Denk dat ik het een poging ga wagen haha.

    • Het personeel zei tegen mij dat je nooit een gewone caramel macchiato moet bestellen als vegan, maar wel kan vragen om het andere caramel siroopje omdat je geen lactose wil. Ik denk dat dat dus is wat jij ook bedoeld!

  2. Desi says

    Jammer dat het bij Starbucks niet meer vegan is. Zo onnodig dat overal lactose in gestopt wordt. Maar gelukkig heb je daardoor wel dit heerlijke receot gemaakt. Dit lijkt me zo ontzettend lekker. Ik ben bijna jarig, dus dit lijkt me een goed excuus om dit te gaan maken.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s