Food and recipes, Geen categorie, vegan
Comments 2

Is veganistisch eten duur? Tips&Tricks

Wanneer je met mensen praat over een veganistisch dieet krijg je al snel te horen: “Maar dat vegan eten is wel heel duur zeker?” of “Ik zou wel vegan willen proberen maar ik denk dat het momenteel te duur voor me is.”. Veel mensen lijken dus te denken dat het duurder is om veganistisch te eten, en dit is niet persé waar. Best jammer dus dat dit mensen kan tegen houden om meer plantaardig te eten! Ik vind het daarom wel even een blogpostje waard.

IMG_7367

Oke dan. Als veganist eet je dus 100% plantaardig. Ik vraag me af waarom dit meteen het idee van duur opwekt. Kijk eens naar een omnivoor dieet. Het bestaat uit allerlei dingen: brood, pasta, aardappelen, vlees, vis, groenten, fruit, kaas, melk. In dit rijtje standaard omnivoor voedingsmiddelen zijn de meest prijzige overduidelijk de dierlijke producten: vlees/vis/kaas/melk kosten per gewicht meer dan pasta/rijst/aardappelen, en dit zijn nu juist de producten waar een veganistisch dieet veelal om draait qua calorie inname. De groenten en fruit zijn vaak wat meer als bij omnivoren, maar vaak weegt dit nog niet op in totaalprijs naar wat je anders betaalt voor wat kaas of vlees.

IMG_7881

Een veganistisch dieet draait dus vaak in de basis om dingen als granen, brood, rijst, peulvruchten, aardappels. Dit vul je aan met groenten, kruiden, fruit en dergelijke. In eerste instantie laat je dus juist de duurdere producten weg. Dit is helemaal prima zo, want door genoeg van deze producten te eten kom je aan al je benodigde voedingsstoffen. Als je bang bent dat verse groenten en fruit duur worden, kan je ervoor kiezen deze op de markt of in Turkse zaakjes te kopen, of gewoon bij een budget supermarkt als Lidl of Aldi. Dit scheelt enorm!! Het scheelt ook onwijs (in prijs maar ook smaak) als je verse producten koopt welke op dat moment in het seizoen zijn. Check hiervoor ook de aanbiedingen van supermarkten want deze producten zijn vaak in de aanbieding.

IMG_9238

Waar je het qua veganistisch eten zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wilt zijn voornamelijk de vervangers. Hier komt waarschijnlijk ook het idee ‘vegan is duur’ vandaan.  Producten als vegan yoghurt, vegan kaas en vleesvervangers kunnen duurder zijn dan de dierlijke varianten, simpelweg omdat ze kleinschaliger geproduceerd worden omdat er minder mensen geïnteresseerd zijn in deze producten. Het is niet essentieel om deze producten te eten, dus het is afhankelijk van je behoefte en budget hoe veel je deze wil kopen. Steeds meer supermarkten bieden eigen merk vleesvervangers aan en deze schelen behoorlijk in de prijs vergeleken bij grotere merken. Bij de AH heb je huismerk soja/amandelmelk en soja yoghurt voor een zacht prijsje, evenals vlees vervangers welke vaak even duur zijn als vlees (en waar je dus heus niet meer aan uit hoeft te geven.)

Ook heeft bijvoorbeeld de Aldi heerlijke vegan kipstuckjes en gehakt in de vriezer, voor een relatief laag bedrag. Koop dit soort producten af en toe in en eet ze niet elke dag, als je wil besparen. Ik eet zelf ongeveer 2 keer in de week een vleesvervanger. Vleesvervangers welke ook top zijn, vol met goede voedingsstoffen en helemaal compleet, vind ik tofu en tempeh. Deze zijn vaak minder duur, goed te verkrijgen bij de gewone supermarkt en veelzijdig te bereiden. Als je het geluk hebt een goede Aziatische toko in de buurt te hebben kan je helemaal goedkoop aan deze producten komen. Ook als je aanbiedingen in de gaten houdt in folders of online, kan je speciaal naar een supermarkt gaan om bijvoorbeeld voor de helft van de prijs vleesvervangers in te slaan. Ik kocht pas bij de Deen allemaal Vivera vleesvervangers voor maar een euro per pakje. Dat is wel 65% korting! Ik heb alles in de vriezer gedaan en nu genoeg voor de komende 5 weken.

IMG_0868

Echte speciale luxe vegan producten kunnen dus wat duurder zijn. Wanneer je ervoor kiest om deze te kopen is het daarom ook extra lekker en speciaal. Misschien heb je ook wel een lievelingsproduct, wat je wel wat vaker wil kopen; het is allemaal aan jou. Maar vegan eten hoeft dus niet duur te zijn. Het is zo duur als je het zelf maakt. Voor de echte verwenproducten kan je soms al terecht bij de supermarkt op de hoek (bv ijs bij AH, of kroketten bij Dirk), maar sommige speciale dingen zijn ook alleen te koop bij biowinkels, vegan winkels of webshops. Het is leuk om soms even een echte ‘food haul’ met deze speciale goodies te doen en lekker in te slaan en jezelf te verwennen. En onthoudt: hoe meer mensen vegan gaan, hoe goedkoper deze producten zullen worden! En ook het aanbod wordt steeds groter.

IMG_0061

In restaurants is vegan eten sowieso niet duurder. De vega(n) opties kosten vaak minder dan de opties met vlees/vis en vegan restaurants zijn nooit duurder, soms eerder goedkoper, dan omnivoor restaurants. Hier loop je dus nooit tegen extra kosten aan.

Ik hoop iets meer duidelijkheid gegeven te hebben over de kosten van vegan eten! Het is helemaal niet perse duurder en ik hoop dan ook dat geld voor niemand een reden is om het niet te doen. De armste landen van de wereld eten vaak meer vegan dan het westen en ook veel mensenhulp organisaties kiezen er vaak voor om vegan eten uit te delen, simpelweg omdat het goedkoper is, en nog steeds alle voedingsstof kan bevatten. 

 

 

2 Comments

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s