Everyday life, Geen categorie, Healthy life, vegan
Comments 2

1 jaar vegan: wat ik heb geleerd…

Ik ben iets langer dan een jaar geleden vegan geworden en ik moet zeggen dat de tijd aan één kant heel snel gegaan is (een jaar vliegt voorbij!) en aan de andere kant voelt het ook alsof het nooit anders geweest is, en kan ik me bijna niets anders meer voorstellen. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen gedurende dit jaar en veel verschillende gevoelens mogen ervaren, welke ik vandaag graag met jullie wil delen.

1.Als nieuwe vegan kan je behoorlijk last van je buik krijgen.
Iedereen zegt altijd dat je gelijk opknapt van veganistisch eten, en ik moet zeggen dat ik het hier op zich mee eens ben, maar dat wel even opgemerkt moet worden dat sommige mensen even een poosje moeten wennen aan een grote verandering in eetgewoonten! Mijn vriend had nergens last van maar ik heb ongeveer 3 maanden last gehad van buikpijn, gemiddeld zo’n 4 keer per week. Het kwam dan altijd vlak na de maaltijd en duurde zo’n 10 minuutjes. Niks te heftigs dus, maar wel even schrikken als je het niet verwacht. Mijn darmen en maag moesten blijkbaar even wennen. Maar na deze drie maanden voelden mijn maag en darmen beter dan ooit! Ik had geen pijn meer en mijn spijsvertering werkte veel sneller. Voordat ik vegan werd had ik altijd last van een extreem opgeblazen buik en kon ik niet vaak naar het toilet. Al die problemen zijn nu ik plantaardig eet voorbij! Plantaardige voeding is veel makkelijker te verteren en daardoor vraagt het veel minder energie van je lichaam en heb je meer energie over voor andere dingen.

2. Ik kan veel meer eten (in omvang) dan voorheen.
Vegan eten is gezonder dan dierlijk eten en bevat van nature minder calorieën. Groenten en fruit zijn licht voedsel en in omvang kan ik nu dus veel grotere porties eten. Natuurlijk eet ik ook graag carbs zoals pasta, rijst en aardappelen, welke dichter zijn in calorieën, maar zelfs dan, als ik het vergelijk met voorheen, kan ik mijn bordjes nu voller scheppen en meer en langer eten. Als eet-liefhebber vind ik dit een groot voordeel!

3. Niet iedereen begrijpt je en wil je begrijpen.
Veganisme is in opmars maar eerlijk is eerlijk: het is nog maar een kleine beweging en relatief zijn er niet veel vegans. Veganisme wordt wel steeds bekender en krijgt steeds meer aandacht van de media waardoor het grote publiek meer kennis krijgt, maar toch gaan veel mensen nog niet overstag omdat het hen nog vrij extreem in de oren klinkt. Dit is natuurlijk iets wat je veel ziet bij nieuwe bewegingen. Omdat mensen er niet veel vanaf weten denken ze dat het moeilijker en restrictiever is dan het eigenlijk is. Je kan dus soms kritiek, onbegrip of lastige vragen krijgen. Wanneer je uitleg geeft is het belangrijk dat je dit op een positieve en relaxte manier doet (wat soms lastig kan zijn omdat je als veganist best eens emotioneel kan worden van bepaalde opmerkingen of situaties). Mensen voelen zich immers snel aangevallen als jij iets veroordeelt wat zij zelf vol op doen, zoals dierlijke dingen eten en gebruiken. Ook wanneer je heel positief bent kunnen sommige mensen boos worden of beledigd zijn. Dit is soms moeilijk, omdat je juist heel liefdevol probeert te leven. Het heeft mij zelfs een paar vrienden gekost, welke zich al beledigd leken te voelen door wat er op mijn bord lag. Zoek dit niet bij jezelf. De meeste mensen zullen open en geintereseerd zijn, maar er zijn er altijd een paar bij die gewoon niet zo goed in hun vel zitten en onvrede over hun eigen beslissingen op jou afreageren.

4. Het is eigenlijk niet  mogelijk om 100% vegan te zijn, al streef ik er wel naar.
Onze wereld is volledig ingesteld op gebruik van dieren. Wanneer je begint met verdiepen zal je versteld staan van de meeste bizarre dingen waaraan nog dierenleed te pas komt. Wist je bijvoorbeeld dat er dierlijk materiaal in de meeste fietsbanden zit? Of in het glimmende laagje van foto’s die je laat afdrukken? Of dat wanneer je een random wijntje in de kroeg bestelt dit wijntje misschien ontroebel is gemaakt met behulp van gelatine? Je kunt het zo gek dus niet bedenken. Omdat de wereld zo gericht is op diergebruik denk ik dat het onleefbaar wordt wanneer ik dit 100% zou willen vermijden. Ik hoop dat door zo goed mogelijk vegan te leven, de wereld verandert in een plek waarbij dit niet meer gebruikelijk is en waarin we niet meer tegen deze problemen aan zullen lopen. Dit is mijn ultieme doel, waarbij het naar mijn mening niet heel veel zin heeft om me druk te maken over dierlijke producten in  de lijm die gebruikt is voor het binden van een studieboek dat ik moet kopen.

 

5. Ik wil leven met compassie door dieren niet uit te buiten
Wat ik zo vreselijk vind aan diergebruik is dat we dieren eigenlijk onder onszelf plaatsen. We behandelen alsof zij er zijn op deze aarde om ons te dienen, of we ze nu goed behandelen door ze in onze tuin te houden en goed te verzorgen, of we ze slecht behandelen in de bio-industrie. (Natuurlijk verkies ik dat eerste!) Het hele idee dat we denken het recht te hebben om te bepalen hoe de dieren leven, is naar mijn mening in de kern verkeerd. Ik vind het gebruiken van dieren daarom uitbuiting en soms zelfs lijken op slavernij. Het houden van huisdieren, mits deze geadopteerd zijn en niet bij een fokker vandaan komen ben ik echter voor, omdat je het dier dan als het ware redt van een rotsituatie waar hij door mensen in geplaatst is. Het zelfde geldt dus ook voor het redden van oude legkippen, welke anders naar de slacht gaan.

6. Mensen wijzen mij graag op de dingen die ik ‘fout’ doe.
Ik krijg vaak de vraag of ik nog wel kleding koop van merken die niet fair-trade en ecologisch zijn, of ik mijn auto ook heb weggedaan en of ik ook geen luizenshampoo zal gebruiken als ik ooit luizen mocht krijgen. Mensen vinden het soms prettig om mij te wijzen op mijn imperfecties zodat ze, denk ik, zichzelf iets beter voelen over dat zij zelf ook niets (of weinig) doen voor een betere wereld. Persoonlijk vind ik dit een beetje flauw. Als veganist heb je een grote positieve impact op de wereld en een minuutje korter douchen valt al niet eens te vergelijken met het eten van een hamburger. In plaats van enthousiast en vriendelijk te zijn over het feit dat je als vegan goed bezig bent, een potje negatief te doen over de dingen waar je nog niet zo actief mee bent vind ik een negatieve houding. Ik vind dat we als mensen altijd bezig moeten blijven om zo goed mogelijk te doen, en daarbij dus ook altijd proberen onszelf te verbeteren en doelen te stellen voor de toekomst. Maar je kan niet alles doen, en wel helemaal niet vanaf dag 1 dat je veganist bent. Mijn doel voor dit jaar is bijvoorbeeld letten op het gebruik van palmolie, en me hier meer in verdiepen. Ook wil ik alleen nog maar biologische schoonmaakproducten kopen. In de toekomst zal ik aan andere dingen werken, maar ik vind het onrealistisch en demotiverend om dit binnen 1 dag te willen bereiken.

  

7. Maak je niet te druk
Om wat dan ook. Toen ik net vegan werd had ik heel erg de behoefte om iedereen te informeren; omdat ik wilde dat iedereen de informatie die ik wist zelf ook ter beschikking had, omdat ik het hen gunde om ook de meeste gezonde levenswijze te leven en het rot vond dat ze niet wisten hoe ongezond ze aten, en omdat het me pijn doet om te weten hoeveel dieren er lijden, elke dag weer. Maar ik heb ondertussen gemerkt dat ik moet proberen hier niet teveel mee bezig te zijn. Veel mensen vinden het niet prettig en het is heel vermoeiend om zo veel moeite te doen terwijl het resultaat toch nooit perfect zal zijn (de wereld wordt toch  niet spontaan vegan en er zullen dieren blijven lijden). Ik probeer er dus niet te veel mee bezig te zijn, al zorg ik er wel voor dat ik op een positieve manier informatie blijf delen op Facebook, aan mijn blog werk en een voorbeeld wil zijn voor mensen om me heen. Ik probeer er alleen wat luchtiger mee om te gaan. Op een dag komt het goed.

Meer lezen over hoe en waarom ik vegan geworden ben? Lees mijn Mijn ‘vegan story’

2 Comments

  1. Hugo says

    Heel herkenbaar. Ik ben nu ook iets meer dan een jaar vegan en het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, hoewel het niet echt als een keuze voelt, maar meer een logisch gevolg van vergaarde kennis.
    Ergens baal ik enorm dat ik niet al veel eerder in m’n leven snapte hoe de vork in de steel zit, daarom wil ik ook zo graag anderen dit laten inzien en deel ik vooral op facebook veel filmpjes en info.
    In het dagelijks leven confronteer ik mensen er meestal niet mee (tenzij ze erom vragen) anders wordt het toch alleen maar irritant gevonden.

  2. Anonymous says

    Grappig hoe herkenbaar dit voor mij is, ook met betrekking tot religie.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s