Food and recipes, Geen categorie, vegan
Comments 3

Kikkererwten pannenkoek met citroen tahini saus

Zoals jullie vast wel weten zijn de meeste vegans gek op kikkererwten. Ik ben er ook dol op! In het Engels worden deze handige peulvruchten wel chickpeas of garbanzo beans genoemd. Uiteraard maak je van kikkererwten het welbekende smeerseltje hummus. Maar je kunt ze ook gebruiken in salades, curry’s of pasta’s. Je kunt ze zelfs kruiden en roosteren als snack. En er wordt meel van gemaakt! Kikkererwtenmeel. Dit is te koop bij biologische winkels. En dat is wat je nodig hebt voor dit recept 🙂 Het is een lekker hartig spulletje, perfect voor hartige pannenkoeken.

Ik ontbijt vaak met fruit (lekker zoet!) maar tussen de middag ben ik echt toe aan iets hartigs. Ik eet dan het allerliefste salades, maar soms heb ik zin in iets wat meer vult. Voor dat soort momenten is deze kikkererwtenpannenkoek helemaal goed! Je kunt hem ook als avondeten nemen, met wat salade of soep erbij is het een complete maaltijd. Dit recept is voor 1 a 2 personen, afhankelijk van hoe veel honger je hebt 😉

Ik gebruik bij het verzinnen van recepten altijd cups als maatstaf, aangezien dit makkelijk werkt. Een cup is eigenlijk een kopje. Dit is hoe Amerikanen ingrediënten meten en bij kookwinkels zijn ook cups te koop, welke erg makkelijk zijn als je vaak Engels-talige recepten maakt.

Recept: Kikkererwtenpannenkoek met citroen tahini saus (1-2 personen)
Ingrediënten:
– 1 cup kikkererwtenmeel
– halve cup groenten bouillon
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel (appel of rijst)azijn
– 1 theelepel paprika poeder
– halve theelepel komijnpoeder
– een snufje zwarte peper
– een theelepel olijfolie
– 1 eetlepel tahini (sesamsaus, te koop bij de meeste supermarkten)
– 1 theelepel vers citroensap
– groenten om te garneren zoals cherrytomaatjes, rucola en gegrilde paprika

Neem een kom en meng het kikkererwtenmeel, de kruiden, het bakpoeder en de peper. Voeg daarna de bouillon in delen toe en klop het geheel tot een glad beslag. Het moet lijken op een normaal pannenkoekbeslag, maar dan net iets dikker. Voeg eventueel meer water toe. Meng daarna de olie en azijn door het beslag. In een apart kommetje meng je de tahini en het citroensap.

Verhit een koekenpan op het vuur met wat olie. Giet het beslag allemaal in de pan zodat je een dikke pannenkoek hebt. Bak de pannenkoek op hoog vuur, een paar minuten. Als je merk dat deze stevig wordt en je hem in zijn geheel heen en weer kan schudden in de pan, keer je de pannenkoek om. De bovenkant moet nu mooi gaar en bruin zijn. Bak de pannenkoek nog een paar minuten en ze de pan uit. De koek is dik en mag van binnen best een beetje zacht zijn. Het lijkt een beetje op falafel.

Snij de koek in stukken en serveer met de citroen tahin saus en groenten of salade. Eet smakelijk!

3 Comments

  1. irisvandamme says

    Wooow super, ga ik zeker een proberen. Vorige keer mislukten mijn gewonen pannekoeken elke keer… En eindigden als verbrande papkorsten 😦

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s