Everyday life, Geen categorie, vegan
Comment 1

Hoe start ik met vegan zijn?! Tips + stappenplan!

Het starten met veganisme wordt vaak als behoorlijk heftig gezien. Je denkt al snel dat er heel veel eten afvalt en dat er uiteindelijk zo weinig overblijft om te eten, dat je bijna niets meer kan bedenken en elke dag het zelfde moet kiezen. Waar moet je ook beginnen? Moet je van de  ene op de andere dag helemaal vegan leven of juist niet? Ik krijg hier regelmatig vragen over en schreef een poosje terug nog een lange mail met uitleg naar een lezer. Dit bracht mij op het idee op hier een post aan te wijden 🙂 Deze post ziet op veganistisch eten maar een veganistische lifestyle ziet op nog veel meer. Hierover binnenkort meer!
img_3300
Er komt dus het moment dat je denkt; “Wauw, ik weet het nu zeker. Ik wil ook veganistisch gaan leven!” Misschien heb je een vriend(in) die vegan is of heb je online veel gelezen over het onderwerp, of voelt het gewoon niet meer oké om dieren te eten en gebruiken. Het is belangrijk dat je het echt wilt doen, en niet vegan wil worden omdat het een gezondheidstrend is. Als dit je reden is hou je het vast niet vol, want ondanks dat het niet lastig is als je het echt wilt, kan sociale druk en verleiding je laten falen indien je veganisme niet echt uit je hart komt. Verdiep je dus eerst in veganisme als je niet goed weet waarvoor je het doet. Ik raad je ter inspiratie aan om een drietal documentaires te kijken in deze volgorde: start met ‘Cowspiracy’, kijk daarna ‘Forks over knives’ en daarna ‘Earthlings’. Deze docu’s zijn op Netflix of online te vinden.
img_5520-1

Veganisme kan dus best heel lastig lijken. Gelukkig valt dat in werkelijkheid reuze mee! Ik denk dat het heel belangrijk is, ook om te zorgen dat het niet te overweldigend wordt allemaal, dat je het in stapjes doet. Wat ik zelf altijd een goed aan te raden stappenplan vindt om veganistisch eten in je leven aan te wennen:

Het is belangrijk om eerst vegetarisch te gaan eten. Veel mensen die vegan worden zijn al vegetariër. Je laat dus vlees en vis helemaal weg. Dit is super simpel want voor vegetariërs zijn er overal ontzettend veel maaltijden te krijgen. Als je met gemak als vegetariër leeft ga je door naar het Vegan-stappenplan!

Van Vega naar Vegan:

Stap 1. Je begint met het niet meer kopen van sommige niet-vegan producten. Laat melk en room weg. Uit de koffie, smoothies, of gewoon. Vervang dit met soja/rijst/spelt/amandelmelk wanneer je wel iets van melk wil gebruiken.
Stap 2. Laat kaas weg. Vervang dit met edelgistvlokken (bij biowinkel te koop) en vegan kaas (bij Jumbo, merk Wilmersburger, de biowinkel of Marqt-winkel, of webshops).
Stap 3. Laat eieren weg. Op internet vind je veel tips hoe je eieren in gerechten zoals bijvoorbeeld cake of muffins kan vervangen.
Stap 4. Ga ingrediënten checken van eten en kijk of alles plantaardig is. Zit er misschien melk in de pasta saus (of weipoeder, kippeneiwit, etc) of op de paprika chips. Dan kies je liever een ander merk die dat niet heeft. In het begin kost deze stap het meeste moeite. Producten die je voorheen gewoon at moet je vervangen door een ander merk. Van sommige producten is het moeilijk om een merk te vinden dat helemaal vegan is. Hiervoor kan je zoeken op internet voor tips of vragen stellen in de online FB groep ‘Vegan Nederland’. Of je vraagt tips aan mensen die al vegan zijn, zoals mij.
Stap 5. Bekijk de e-nummers op je favoriete ‘vegan’ producten om zeker te weten dat ze echt vegan zijn. Soms zijn e-nummers stiekem dierlijke producten. Als je graag helemaal vegan wil eten kan je hierop ook letten. Dit is meestal de laatste stap en niet iedereen vindt dit even belangrijk. Je bent dus ook vrij hoe ver je hierin wil gaan.
IMG_8597
Het is verder niet belangrijk dat je deze stappen heel snel doet. Doe het op jouw eigen tempo. Al doe je er een jaar over! Ga pas door naar de volgende stap als je merkt dat je de eerste helemaal niet moeilijk meer vind. Ook is het handig om het eerst gewoon thuis te doen, en als je bv uit eten gaat bij mensen gewoon nog vegetarisch te eten. Als je thuis eenmaal moeiteloos vegan eet, na een poos, dan kan je het ook buiten de deur gaan doorvoeren. Dit is echter allemaal wat je zelf fijn vindt.
Ik eet verder veel dingen als soep, eventueel met sojaroom, pasta’s met vegan gehakt en pesto of tomaten saus, rijst of noodles met wokgroenten en tofu of tempeh, salades met linzen en groenten, vegaburger met frietjes, taco’s/nacho’s/burrito’s met kidneybonen, salsa en guacamole. Van alles eigenlijk. Elk gerecht kan je met vervanger wel vegan maken.
Voor lunch kan je ook salades eten, soepjes, broodjes met pindakaas/vegan chocopasta/donkere hagelslag/hummus/vegan kaas/vegan worst, soja yoghurt met muesli, cornflakes, fruit of fruitsalade, smoothies, rijstwafels. Op mijn blog staan nog wel wat makkelijke recepten en voorbeelden van eten.
IMG_0151
Het is dus niet zo moeilijk als het lijkt. Zorg dat je op jouw eigen tempo de stappen af gaat. Dit mag best even tijd kosten, maar als je dit heel snel kan: ook prima! Sommige mensen (ik niet) worden wel echt vegan ‘over night’. Respect daarvoor! Het hoeft alleen niet. Het is vooral belangrijk dat je het op een manier doet die jij kan volhouden en prettig vindt, zodat je niet afhaakt omdat het allemaal te lastig is 🙂 En het fijne is; deze vegan challenge kan je elk moment van het jaar beginnen!

1 Comment

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s