Creative, Everyday life, Geen categorie, vegan
Leave a Comment

Phenomenon John #1: Uit eten als veganist

Nieuwe rubriek! Vanaf heden vinden jullie maandelijks deze nieuwe rubriek door mijn vegan boyfriend Johnny op Birdwonders. Hij is vegan, sportief, grappig en hij heeft over alles iets te zeggen. Hij is eigenlijk wel een beetje een fenomeen met op alles een antwoord. Vandaar; ‘Phenomenon John’! 

Fijne lezers, ik ben dus John. Laat ik voorop stellen dat ik geen extreem groot fan ben van uit eten gaan. Mijn Kimmetje is dat wel, maar we gaan gelukkig al een heel stuk minder uit eten nu we veganist zijn. Dat bespaart ons dan ook jaarlijks een hoop eurocentjes. Ik blij. Uit eten gaan als veganist of veganistsch uit eten, dat hoeft an sich geen groot probleem te zijn. Alles valt en staat met een gedegen voorbereiding. Bekijk eerst even goed het menu op de website van het restaurant. Ook is het verstandig om alvast even een belletje te plegen of emailtje te sturen. De mensen van het restaurant kunnen je meestal wel meer vertellen. Kunnen ze misschien wat gerechten voor je ‘veganizen’? Dan laten ze bijvoorbeeld de geitenkaas weg in een salade of de salami van je pizza ruil je in voor wat extra champignons. Belangrijk is ook dat ze überhaupt wel weten wat veganistisch betekent! Het is niet hetzelfde als vegetarisch.  Benadruk dat. Afijn…. Graatiesch tipjes mensen. Wat wil je nog meer? Doe er je voordeel mee. Wanneer je dus  op een avond per ongeluk bij Spareribsbar ‘t Steakhousje belandt, omdat je zo snel echt niks anders kon vinden, dat weet je dus dat je niet voldoende research gedaan hebt. Eigen stomme schuld zeg ik dan. Misschien dat ze een bordje friet voor je hebben? Ook lekker.

steakhouse

Eigen schuld

Ik moet je trouwens wel zeggen dat dit alles geen 100% garantie geeft hoor. Zo ging ik eens uit eten bij een Indiaas restaurant in Amsterdam. Van te voren had ik alvast even een belletje gewaagd. “Of course mister, vegan no problem, no problem at all, vegan is no problem, vegan yes yes, we can do”. Dus ik ging daar dan ook zonder problemen naartoe. Eenmaal aangekomen bleek het echt wel een klein probleem. “Wait? Whut? No animal products at all? Not at all?! That will be a problem. Our chef just can’t make it tasty without butter”. Okay. Lekkere chef ben je dan. Maar goed. Chef erbij gehaald, twee man overig personeel rond de tafel, plus ook nog de serveerster, lastig, lastig, nou, poehpoeh, lastig! Uiteindelijk at ik rijst met bloemkool, wat verder wel prima was, maar de hele situatie was gewoon zeer ongemakkelijk. Tsja… eigenlijk moet je dan al gelijk weglopen. Resoluut. Het zijn jouw principes. Jij hoeft je toch niet aan te gaan passen? Of je moet geen volhardend veganist zijn natuurlijk. Dan is het wat anders en eet je gewoon vrolijk en zonder problemen wat vegetarisch. Maar daar gaat mijn stukje niet over. Veganistisch eten. Dat willen we tenslotte. Je moet eigenlijk altijd in je achterhoofd houden “de klant is koning” of in het geval je een meisje bent “de klant is koningin”. In een volgende zelfde situatie zal ik dat dan ook zeker weg gaan. Niet leuk voor jezelf en ook zeker niet voor degene waar je mee uit eten bent, maar laat die mensen van het restaurant maar merken dat je dit gewoon niet accepteert. Zeker niet wanneer je van te voren goed geïnformeerd hebt. Dus misschien is het raadzaam dat je altijd een tweede optie achter de hand houdt. Just in case. En dan niet eentje die finaal aan de andere kant van de stad zit. Dat is niet handig. Moet je eerst daar weer helemaal naartoe. Dan is het bijna 23:00 voordat je aan het voorgerecht begint. Dan krijg je Mediterraanse toestanden.

sla.jpg

Je hoeft echt geen genoegen te nemen met zoiets als dit

Was me dit even een educatief eerste blogpostje van mijn kant? Dat dacht ik. Korte resumé: Uit eten als veganist hoeft totaal geen probleem te zijn, mits je een beetje grondig voorwerk gedaan hebt. Succes luitjes!
Tot de volgende keer!

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s