Food and recipes, Geen categorie, vegan
Comments 6

Vegan broodbeleg inspiratie

Wij Nederlanders houden van onze boterhammen. Al eet ik niet meer dagelijks brood, maar ook veel smoothies/fruit/sojayoghurt/salades, toch maak je me altijd wel blij met een goed belegde sandwich rond lunchtijd. Al van jongs af aan groeiden we namelijk op met broodjes bij het ontbijt en broodjes als lunch; bij je moeder aan tafel of in een lunch box en later tijdens de tienerjaren in een zakjes gepropt. Deze aten we met onder andere met kaas, worst, hagelslag of chocopasta.

Veel beginnende vegans, en vooral degene die behoorlijk gehecht zijn aan hun dagelijkse boterham hebben weinig inspiratie voor hun broodbeleg. Kaas en vlees vallen af, chocopasta en hagelslag bevat vast melk, dus wat blijft er over?!

Nou.. heel veel! Zowel zoet als hartig zijn er opties genoeg.Ik zal eerst een paar van mijn favorieten bespreken en zal daarna nog een lijst aan andere boterhambeleg opties geven. Je zal zien dat er onwijs veel keuze is, ook voor vegans!

Eén van mijn favorieten voor op de boterham (het liefste uit de broodrooster) is gerookte tofu! Dit is ideaal voor wanneer je zin hebt in wat hartigs en deze tofu is bij bijna alle biowinkels wel te koop. Ik koop altijd de gerookte zonder amandel, maar je hebt dus ook met amandel, en je hebt zelfs ook tofu met smaakjes als tomaat of pesto. Deze tofu snijd je in plakjes zoals je normaal met iets van ham oid, zou doen en zijn superlekker in combi met wat vegan mayo, mosterd en zout/peper. Bestrooi eventueel met wat rucola en je hebt een restaurantwaardig vegan broodje!

In Nederland nog niet zo populair als in Amerika (onbegrijpelijk!) maar wel mijn favoriet: de P&J sandwich! Oftewel Peanut butter & Jelly a.k.a. een broodje pindakaas met aardbeienjam. Deze combinatie is zoooo lekker! En super makkelijk en goedkoop!

Uiteraard is hummus altijd je grote vriend als vegan. En remember; hummus is niet saai, het komt niet alleen in die simpele basissmaak maar merken als Maza hebben hummus in werkelijk alle smaken! Limoen koriander, zongedroogde tomaat, kerrie en nog veel meer. Deze smaken allemaal anders! Daarnaast kan je de hummus natuurlijk met vanalles beleggen en ik doe dit graag met avocado, komkommer, tomaat en rucola en bestrooi het ook graag nog met wat edelgist. Edelgist is sowieso lekker op al je hartige boterhammen. Deze poederachtige vlokken smaken lekker hartig en een beetje naar kaas. Dit is te koop bij de biowinkel.

Ook eet ik graag kaas. Kaas?! Hoe dan? Nou, vegan kaas. Melk-loos en diervriendelijk dus. Deze worden vaak gemaakt op basis van kokosnoot, soja of noten. Ik ben zelf dol op Wilmersburger. Dit is te koop bij Marqt, veel Jumbo’s en veel biowinkels zoals Ekoplaza. Het lekkerste vind ik deze kaas met een beetje chilisaus of pesto erbij 🙂

Broodbeleg ideeën zoet:
– Speculoos
– Jam
– Pindakaas of amandelboter, of andere notenpasta’s
– Hagelslag en vlokken extra puur (check de ingrediënten!)
– Chocolade pasta (de meeste winkels hebben wel een vegan versie)
– Vegan cream cheese (biowinkel) met aardbeien of bosbessen
– Broodje banaan, maple syrup en kaneel
– Vruchtenhagel

Broodbeleg ideeën hartig:
– Vegan mayonaise (mayolijn van remio in pot, of bij de biowinkel) met plakjes tomaat en peper.
– Mashed avocado met pesto of chili vlokken
– Hummus met groententoppings naar keuze
– Vegan plakken kaas met chilisaus
– Vegan vleeswaren met mosterd
– Pindakaas met gebakken uitjes, sambal, zout en rucola
– Vegan pate of hartige spreads van Tartex (van Albert Heijn of biowinkels)
– Groentespreads van Albert Heijn (in de koeling bij de groenten) of van Zonnatura
– Gebakken bonen met bbq-saus
– Gegrilde groenten met pesto
– Olijventapenade

Dit zijn de dingen die ik graag op brood eet! Zelf houd ik vaak het meeste van hartig beleg. Wat is jouw favoriete broodbeleg?

6 Comments

  1. Klinkt heerlijk allemaal!

    Hier schaft de pot bonen, bonen, bonen. En anders wel erwten. Of linzen.

    Heel even de staafmixer er op om het enigszins smeerbaar te maken. Beetje groente en/of kruiden erbij, zaden- of notenpasta, hele of gebroken zaden en/of noten, zout of ander smaakmakertje (iets zurigs, iets zoetigs, iets zoutigs, heel klein beetje bitter) .

    Dat is het wel zo’n beetje.

  2. Goede post! Hier nog een toevoeging: zongedroogdetomatenspread/-tapenade! 🙂 Ik vind het ook superlekker met komkommer. Of sowieso zongedroogde tomaten i.c.m. andere groenten, en met kiemen! Die laatste zijn ook steeds meer te koop, niet alleen meer in biowinkels maar ook bij de AH, etc. 🙂

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s