Everyday life, Geen categorie, Healthy life, vegan
Comment 1

Visolie nodig?: omega-3 en supplement review

In artikelen over gezondheid en gezonde voeding wordt regelmatig verwezen naar de gezondheidsvoordelen van visolie en vette vis.

Omega-3 is de reden waarom wij volgens organisaties zoals het voedingscentrum vette vis en visolie zouden moeten eten. Het is een goede bijdrage aan de gezondheid van ogen, hart en hersenen. Het lichaam maakt zelf geen Omega-3 aan en moet deze stof daarom uit voeding halen. De vissen halen deze uit de algen die ze eten en door de vis te eten krijgen wij dit ook binnen. Daarom zouden we vis moeten eten.

Veel mensen denken door dit soort beweringen dat het noodzakelijk is om wekelijks vette vis te eten of visolie supplementen te slikken. Maar is dat wel zo? Ik zal niet ontkennen dat er goede stoffen in visolie zitten, Omega-3, maar wegen die op tegen de nadelen? Waarom halen wij de Omega-3 niet rechtstreeks uit de algen? Er waarom wil je kiezen voor een product met zo veel nadelen terwijl er duurzame vervangers te koop zijn waar deze nadelen niet aan kleven?

Vissen hebben ook gevoel
Het grote aantal pescotariërs in de wereld, evenals de regelmatig voorkomende vraag: ‘Maar eet je dan wel vis? geeft wel een beetje weer dat veel mensen vissen toch niet vergelijken met dieren als koeien en varkens. Er heerst het idee dat vissen geen pijn of angst kunnen voelen en dat het daarom best verantwoord is om vissen te doden voor voeding. Echter lijkt het zenuwstelsel van vissen erg veel op dat van vogels en kleine zoogdieren, waarvan we wel erkennen dat ze pijn voelen, en is het volgens wetenschappers duidelijk dat vissen wel degelijk pijn voelen. Pijn is een overlevingsmechanisme en helpt dieren om zichzelf te beschermen. Ook voor vissen is dit belangrijk. Het is dus wel degelijk onethisch om vissen te doden voor voedsel, aangezien dit veel leed veroorzaakt en alle gezonde stoffen die je in vis tegenkomt ook uit plantaardige voeding te verkrijgen is. Meer op Peta.com

Overbevissing
Door de commerciële visvangst is overbevissing een groot probleem geworden. Als resultaat is zo’n 90% van de grote vispopulaties de afgelopen 50 jaar uitgestorven. Hoe bizar is dit grote aantal? Daarnaast is er ook veel bijvangst als er gebruik gemaakt wordt van netten (wat meestal gebeurt). Andere dieren zoals schildpadden en dolfijnen worden ‘per ongeluk’ mee gevangen in de grote netten, waardoor ook deze dieren overlijden.

Plantaardige vegan Omega-3 supplementen
Als je wel graag je omega-3 binnen wil krijgen is het goed om een vegan supplement te nemen. Zelf gebruik ik momenteel de supplementen van Testa. Deze bevatten de zelfde werkzame stoffen als normale visolie en zijn goed voor je ogen, je hart en je hersenen, maar ook voor de vissen en de oceaan. Geen vissen hoeven te lijden voor deze supplementen terwijl jijzelf toch alle voordelen krijgt. Daarnaast vind ik het zelf heel prettig dat de olie van Testa geen nasmaak heeft en dat er geen vieze vislucht omhoog komt vanuit je maag. Nog een pluspunt dus! De capsules kan je gemakkelijk bestellen op de website van Testa: http://www.testa-omega3.com/nl/

Ook heb ik een leuke korting voor je! Met de code BIRDWONDERS krijg je 15% korting op je bestelling! Vul dit dus in bij het afrekenen 🙂 

1 Comment

  1. Stéphanie B. says

    Persoonlijk gebruik ik hennepzaden (koud strooien bovenop slaatjes en pasta-gerechten of zelf in smoothies of dergelijke) voor mijn omega-3 toevoeging. ik weet niet of je hiervan al wist, dus wou ik het toch maar eens delen. 🙂

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s