Everyday life, Fashion and style, Geen categorie, vegan
Comments 3

Oude niet-vegan spullen; wat doe je ermee?

Toen ik een paar jaar geleden besloot om een veganistisch dieet te gaan volgen was ik in eerste instantie vooral bezig met eten. Ik had al besloten dat ik al mijn oude niet-vegan eten zou opmaken. De vers-producten zijn dan vrij snel je huis uit en ik had gelukkig geen vriezer vol met dierlijke gerechten. De langer houdbare dingen zoals chocopasta en noodlesoep verdwenen vooral in de maag van mijn (toen nog niet vegan) vriend en ik at al binnen een paar weken helemaal 100% plantaardig omdat er simpelweg gewoon niet zo veel dierlijke voeding in huis was. Toen ik na een paar weken naast een vegan dieet ook besloot de stap te maken naar een zo goed als volledig veganistische lifestyle met vegan cosmetica, schoonmaakmiddelen maar ook kledingen en dergelijke was ik in het begin niet zo goed hoe ik het moest aanpakken. Ik had zo ontzettend veel spullen die niet vegan waren! Dit varieerde van schoonmaakmiddelen en shampoo, tot leren schoenen en wollen kleding. Wat moest ik met al die spullen?! Moet een vegan al zijn oude niet-vegan spullen gewoon maar wegdoen?

Als je op internet discussies leest over dit onderwerp zal je zien dat de meningen onwijs verschillen. De reden waarom iemand veganist is geworden kan deze mening beïnvloeden. Personen die veganist geworden met het oog op gezondheid of klimaatverandering zullen zich om deze kwestie vaak minder druk maken dan personen die vanuit dierenliefde gekozen hebben voor het veganisme. Aangezien dierenliefde voor mij de doorslag heeft gegeven voor veganisme voelde ik me niet helemaal zeker over wat ik met mijn oude kleding, schoonmaakmiddelen en cosmetica aan moest. Ik had besloten dat ik sowieso geen niet-vegan meer zou kopen, maar ik had nog veel niet-vegan spullen in mijn huis. In besloot me op internet in te lezen wat de verschillende mogelijkheden waren. Dit kwam eigenlijk neer op de volgende opties:

 1. Je gooit je oude spullen weg
  Sommige mensen kieperen hun oude spullen meteen in de afvalbak. Ze willen niet dat iemand ze nog gebruikt omdat ze walgen van het idee dat dierlijke producten gebruikt worden. Ze willen met andere woorden dat de spullen helemaal niet meer gezien worden als spullen die je zou kunnen (moeten) gebruiken. Persoonlijk vind ik dit geen fijne optie. Ik begrijp de afkeer die je kan voelen tegenover dierlijke producten maar als je logisch nadenkt wordt niemand er beter van als je de spullen zomaar weggooit; de dieren niet , de aarde niet en andere mensen niet, terwijl je met één van de onderstaande andere opties deze wel zou kunnen helpen.
 2. Je verkoopt je oude spullen en gebruikt het geld om nieuwe vegan spullen te kopen
  Door je spullen te verkopen kan je voorkomen dat andere mensen nieuwe niet-vegan spullen gaan kopen en wordt er door de groei van tweedehands verkoop dus gezorgd dat er minder nieuwe spullen geproduceerd worden. Door vegan spullen te kopen maak je een goede investering in vegan producten waardoor die markt toeneemt.
 3. Je verkoopt je oude spullen en gebruikt het geld om te doneren aan goede doelen
  Het zelfde verhaal als de bovenstaande optie, maar door je geld te investeren in goede doelen help je anderen!
 4. Je geeft je oude spullen weg
  Door je oude spullen weg te geven aan familie voorkom je dat zij nieuwe niet-vegan producten kopen. Ook kan je de spullen weg geven aan mensen in nood of armoede waardoor ze toch nog zinvol gebruikt worden.
 5. Je gebruikt je oude spullen tot ze af/op zijn en je vegan vervangers kan kopen
  Deze optie is geschikt als je er op geen moeite mee hebt je spullen te gebruiken. Het scheelt je geld en de dieren maakt het niet uit wat je met deze spullen doet. Ook hoeven er als je de spullen blijft gebruiken geen nieuwe producten gekocht te worden, wat weer zorgt voor minder belasting van het milieu.

Het is aan jou om te bepalen wat je de beste optie(s) vindt. Zelf ben ik voornamelijk gegaan voor een combinatie van 5. en 4. De meeste spullen gebruik ik nog, en omdat ik zo ontzettend veel cosmetica had (te veel om binnen enkele jaren op te maken) heb ik daarvan ook een deel weggegeven. Een paar dingen, zoals leren laarzen heb ik verkocht en gebruikt om diervriendelijke spullen voor terug te kopen. Al met al vind ik het zonde om spullen gewoon weg te gooien. Dit is toch verspilling en daar ben ik echt tegen. Er zijn zoals je ziet genoeg andere opties.

Heb jij ook oude spullen waar je tegenwoordig niet meer achter staat en niet meer zou kopen? Wat heb jij ermee gedaan en heb je nog andere tips?

3 Comments

 1. Ik geef de oude kleren van mijn zoon altijd een goede doelen winkel, die kunnen het verkopen en het geld word besteed aan hiep hoera stichting.Die komt op voor de arme kinderen in Nederland.

 2. bafvie says

  ik ga ze eerst probere te verslijten denk ik, dingen die ik echt niet meer wil dragen breng ik naar de kringloopwinkel

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s