Everyday life, Geen categorie, vegan
Comments 3

Food for thought: Huisdieren houden, is het oké?

Wanneer je als veganist het gevoel hebt dat je aardig goed bezig bent op gebied van voeding, cosmetica en kleding ga je automatisch nadenken over de andere dingen die je doet. Is het wel zo goed voor de aarde (en daarmee alles wat er leeft inclusief de dieren) om auto te rijden? Zitten er dierlijke producten in lijm? En hoe zit het met huisdieren?

Als dierenliefhebber en veganist met een huisdier zal je dit vast herkennen. Mensen ( en misschien jijzelf) zetten vraagtekens bij jouw bezit van een huisdier. Misschien heb je een hond of kat die je al had voordat je vegan werd en sta je nu misschien niet meer achter het houden van dieren, of vindt je juist dat het hebben van dieren geen enkel probleem is. De meningen verschillen enorm.

10262018_10153825333099146_6599396360438108988_n

Mijn mening hierover kent eigenlijk twee kanten. Er is enerzijds het ideaal; dat is een wereld waarin alle dieren inclusief mensen zelfstandig en naast elkaar leven en vriendschappen tussen verschillende soorten vrijwillig en zonder dwang ontstaan. Dit is echter niet de realiteit en ik denk ook niet dat dit ooit realiteit zal worden. Ik denk dat het tegen ons gedrag ingaat; mensen willen om de één of andere reden graag dieren houden en vriendschap met hen afdwingen.
Anderzijds zie ik ook niet echt problemen in de liefdevolle relatie tussen een mens en zijn huisdier. Simpel gezegd hebben huisdieren over het algemeen een goed leven en weten zijzelf eigenlijk niet beter. Zij zijn niet, zoals mensen, in staat te dromen of te verlangen naar hoe het leven zou zijn als ze vrij in de natuur zouden leven. Dit essentiële verschil maakt het houden van huisdieren bijvoorbeeld heel veel minder problematisch dan het houden van mensen. Ik wil hierbij wel benadrukken dat voor mij een huisdier echt een onderdeel van een gezin moet zijn! Behandeling van het dier als ‘lager wezen’ of soort van werkdier zoals waakhonden keur ik nooit goed!

Wel ben ik helemaal voor het adopteren van dieren. Er zijn zo ontzettend veel dieren zonder een goed en liefdevol thuis. Asielen zitten vol met katten en honden die een plekje zoeken en ik denk dat het dan ook essentieel is om deze dieren een kans te geven. Dit zelfde geldt voor afgedankte dieren die te koop worden aangeboden via marktplaats en andere online platformen. Ik denk dat het helpen van dieren op deze manier helemaal vegan is.

Wat niet vegan is, is het kopen van dieren van fokkers en in de winkel. Op deze manier worden dieren puur voor de handel gefokt en als product gezien. Maar ben ik hier fel op tegen? Ik vind het een hele moeilijke kwestie. Ik snap heel goed dat mensen soms heel graag een puppy willen. Ik ken dit gevoel, ondanks dat mijn ethisch gevoel ertegen in gaat. Je bent heus geen slecht mens als je een puppy van een fokker koopt en ik zelf zou dit ook nooit vergelijken met vlees eten of leer dragen.

Zelf liep ik een poosje terug tegen een moeilijke situatie aan:
Zoals jullie weten heb ik twee vogeltjes; Koekje en Kippe. Koekje had ik al gekocht van iemand op marktplaats voordat ik vegan werd en überhaupt ging nadenken over de ethische vraagstukken omtrent huisdieren. Valkparkietjes als Koekje zijn eigenlijk groepsvogels en ik vroeg me altijd af of het goed was voor hem om een vriendje te kopen. Koekje was echter door mensen opgevoed en niet bekend met andere vogels. Hij is erg angstig aangelegd en snel bang. Toch besloot ik, na aanraden van vogelliefhebber op internet, een vriendje voor hem aan te schaffen. Dit ook omdat ik voorzag dat Koekje, zodra ik voltijd zou gaan werken veel alleen zou zijn en eventueel erg eenzaam zou kunnen worden. Mijn dierenarts raadde mij aan geen oudere vogel bij Koekje te plaatsen omdat hij erg angstig was en vaak ziek werd. Hij zal mogelijk erg bang worden en in gevecht kunnen raken met de oudere vogel die waarschijnlijk krachtiger zou zijn. Een babyvogel zou zich meer kunnen aanpassen aan Koekje. Ik zou dus een babyvogel moeten kopen wat eigenlijk tegen mijn principes inging. Dat was mijn dilemma. Na het zoeken in asielen en bij de vogelopvang bleek dat er helemaal geen vogels waren die een huisje zochten. Op marktplaats zag ik wel vogels, maar geen afgedankte baby’s.

13537567_1264219910254706_3003747069060740955_nk

Uiteindelijk heb ik een vogeltje gekocht van een stelletje (geen massa fokker) dat met hun eigen vogeltjes soms nestjes kreeg. Dit vond ik niet helemaal fijn, maar het leek mij het beste voor Koekje. Soms handel ik dus eigenlijk een beetje tegen mijn principes in. Voelde ik me hier erg slecht door? Nee, eigenlijk niet. Ik heb geprobeerd de beste oplossing te vinden, voor mijn vogel Koekje. Goede zorg voor je eigen dieren vind ik ook heel belangrijk als vegan. Daarnaast heeft Kippe een heel fijn leven. Probeerden andere vegans mij een heel slecht gevoel te geven hierdoor? Absoluut! Meerdere malen kreeg ik online verwijten toen ik foto’s plaatste van Kippe. Ik snap de gevoelens wel een beetje, maar ik werd soms behandeld als een slecht iemand. Ik vind het erg jammer dat vegans zo kunnen reageren, omdat het veganisme als lifestyle helemaal niet toegankelijk maakt. Niet iedereen is er (direct) klaar voor om het veganisme op elk vlak in hun leven door te voeren. Maakt dit iemand een slecht persoon?

Op YouTube vond ik een interessant filmpje over dit onderwerp, wat een aanrader is als je geïnteresseerd bent in het houden van dieren.

 

Wat zijn jouw ideeën over huisdieren? Ben je het eens met mij, of vind je het ook erg onethisch dat ik Kippe gekocht heb? Ik ben heel benieuwd!

 

 

 

3 Comments

 1. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft (en wat een schattige foto met die slapende vogel op je hoofd, haha). Ik merk inderdaad ook weleens dat er discussies ontstaan over het wel of niet hebben van huisdieren als vegan. Persoonlijk kap ik een discussie over mijn 3 katten altijd af als ik merk dat het een verwijtende of zeurderige ondertoon krijgt. Ik had deze dieren al ver voordat ik vegan werd; moet ik ze dan nu maar wegdoen omdat ze in huis leven, toevallig ook nog eens vleeseters zijn en sommige figuren het daar niet mee eens zijn? Natuurlijk niet!

  Ik hou van mijn dieren, aan hun geknuffel en geknor te merken houden ze ook van mij, en ik denk dat de essentie van een vegan lifestyle is dat je in de eerste plaats lief bent voor de dieren om je heen en daar in alle gevallen je best voor doet. Ik laat ze in hun waarde, speel met ze als ze daar behoefte aan hebben en knuffel met ze als ze mij dat afdwingen 🙂 Kortom: ik vind het absolute onzin dat je als vegan niet samen zou kunnen leven met dieren.

  Liefs!

 2. Bedankt voor je reactie! Helemaal mee eens. Helemaal als je dieren hebt die je al hebt aangeschaft voordat je überhaupt over dit vraagstuk na bent gaan denken is er absoluut geen verwijt mogelijk in mijn opinie. Ik snap niet dat mensen dat ook maar als een discussiepunt zouden kunnen zien.

  Ik snap wel dat mensen soms vraagtekens hebben bij mijn beslissing om Kippe te kopen, daarom wilde ik er ook iets over schrijven. Het is soms best lastig maar uiteindelijk sta ik wel achter mijn beslissing. Of ik in de toekomst ooit weer een jong dier zou kopen.. Niet als het niet ‘nodig’ is zoals ik nu wel vond. Al met al is het best lastig. Juist als je zo van dieren hebt wil je het liefste ook dieren om je heen hebben denk ik.

 3. Wimmeke says

  Heel interessant onderwerp ,ik had nooit gedacht omdat men plantaardig eet dat het zou verboden zijn om huisdieren te houden. Ik heb 3 honden ,ze komen uit het asiel, ik hou heel veel van mijn dieren en als ze er niet meer zouden zijn dan zou ik er weer in huis nemen. Het enige probleem is dat honden vleeseters zijn. Met een puppy is dat geen probleem, maar met oudere honden is het moeilijk. Ik heb het geprobeerd om over te schakelen naar vegetarische brokken ,maar die aten gewoon weg niet. De brokken vlogen dan de vuilbak in wat ik heel erg vond en natuurlijk ook erg voor mijn geldbeugeltje. Nu geef ik hen 1/3 gedroogde vleesbrokken en 3/4 veggie vlokken. (gepofte rijst met gedroogde groenten) dit eten ze het wel op.

  ps mooie foto’s van Kippe 🙂

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s