Everyday life, Geen categorie, vegan
Comment 1

Vegan op reis: luchthaven en vliegtuigmaaltijden

Vegan eten in het vliegtuig. Je hoort er wel eens dramatische verhalen over en het klinkt allemaal vrij moeilijk/onmogelijk. Vandaag deel ik daarom mijn ervaring over hoe het is om als vegan te vliegen en geef ik je tips voor vegan eten in het vliegtuig en op de luchthaven. Ik vertrok een paar weken geleden, zoals velen van jullie die mijn andere social media volgen wel weten, alleen op reis naar Japan. Om daar te kunnen komen vloog ik met KLM naar Taipei in Taiwan en daarna met China Airlines naar Tokyo in Japan. De terugreis was het zelfde verhaal maar dan omgekeerd en beide vluchten werden toen verzorgt door China Airlines. Al met al zat ik op de heenweg 17 uur in het vliegtuig en op de terugreis 19 uur en dan tel ik de wachttijd tussendoor op de luchthavens nog niet mee 🙂 Het was dus een aardige reis waarop ik heel wat maaltijden heb gegeten.

img_9141

Ontbijt bij KLM: Fruit, broodje met vegan boter, bolletjes pasta gekookt in sojamelk met sinaasappelsaus en nootjes. -> lekker!

Als vegan kost dit natuurlijk een klein beetje extra moeite. Ik zeg hier ‘een klein beetje’ omdat het ook werkelijk maar weinig extra moeite is. Deze post schrijf ik dus om jullie gerust te stellen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om veganistisch te eten op reis! 🙂 Ik heb werkelijk geen enkel probleem of foutje ondervonden. Beide luchtvaartmaatschappijen hadden alles prima voor me geregeld en daarnaast heb ik zelf ook alles goed geregeld. Ik zal wel even alle tips om helemaal goed vegan te kunnen eten voor je op een rijtje zetten!

img_9157

Deze maaltijd kreeg ik bij China Airlines een keer als ontbijt, maar ook een keer als diner: Fruit, salade (lekker!), een heel raar smerig toetje en vrij saaie rijst met groenten.

Tips:
1. Eet thuis een goede vullende maaltijd voordat je vertrekt. Als je thuis goed eet heb je minder snel eten nodig op je vlucht of op het vliegtuig. Als de opties dan matig zijn heb je nog een bodempje.
2. Neem snacks mee in je tas voor als je moet wachten op een luchthaven waar geen (lekkere) opties voor je zijn. Zorg voor voldoende en vullende snacks en niet maar een paar kleine hapjes waar je 1-2-3 doorheen bent. Mijn ultieme to-go snacks voor reizen zijn Cliff Bars. Dit zijn bijna maaltijden op zich, zo vullend! Ze zijn ook nog eens erg lekker en gewoon te koop bij Albert Heijn. Ik had er 10 bij me voor de noodsituatie dat mijn eten niet in orde zou zijn. Dit was achteraf niet nodig, maar het geeft een goed gevoel. Neem geen drinken/vloeibaar voedsel mee want dit moet je achterlaten bij de douane.
3. Regel je vegan vliegtuigmaaltijden van te voren. Bel met de luchtvaartmaatschappij of met de website waar je de tickets hebt geboekt. Vraag ze een VEGAN maaltijd te bestellen en zeg er duidelijk bij dat dit dus niet gewoon vegetarisch is. Vraag of ze dit kunnen doen voor al je vluchten. Als je twijfelt of het gelukt is kan je een dag van te voren nog een keer bellen om te vragen of het goed is doorgegeven. Dit gaat bijna nooit mis dus stress er niet over.
4. De stewardessen in het vliegtuig zullen je vaak even ter controle vragen of je inderdaad een vegetarische maaltijd bestelt hebt. Ze noemen dit dus vegetarisch, omdat ze waarschijnlijk niet weten wat vegan is. No worries, je krijgt gewoon je vegan maaltijd want dit is van te voren al speciaal voor jou bestelt en staat op jouw naam klaar.
5. Het kan zijn dat de stewardessen je snacks of broodjes, buiten de maaltijd om, aanbieden die niet vegan zijn. Bij broodjes kan je dit niet checken maar bij snacks kan je gewoon de verpakking checken op ingrediënten. De snacks zijn bij de KLM in mijn ervaring steeds vegan geweest (bv nootjes of naturel chips).
6. Niet alle maaltijden zullen even lekker zijn; er zitten saaie, lekkere, vieze en simpele dingen bij. Maar wees blij dat je gewoon relaxt vegan kan eten! 🙂

img_9135

Erg goede maaltijd bij KLM: rauwkost met romige dressing, fruit, pittige quinoa schotel met bonen en lekkere aardappel puree. 

img_9138

Al met al is het bij mij op alle vluchten die ik tot nu toe gemaakt heb helemaal goed gekomen! 🙂 Stress dus niet over vegan eten op reis en ontspan! x

1 Comment

  1. Stéphanie B. says

    Dit geeft me echt hoop! De gerechten zien er goed uit, vullend en gevarieerd (niet zo’n zielig slaatje ofzo). Leuke blogpost, zeer handig om zo’n artikel te zien verschijnen nu de reismicrobe opkomt.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s