Cityguide, Coffee, Food and recipes, Hotmoment, Hotspots, vegan

Portland Oregon Deel I

Waarom Portland?
Portland Oregon (PDX). Waarom Portland vroeg iedereen ons. We zijn geen ‘Wie is de Mol’ kijkers, we hebben er geen familie wonen en kennen er niemand die er ooit geweest is. Blijkbaar had het gewoon een bepaalde aantrekkingskracht. Natuurlijk hadden we wel eerder dingen gelezen.  Dat het een milieu vriendelijke stad is, dat ze er veel fietsen, het in een prachtige bosrijke omgeving ligt, ze veel bierbrouwerijen en dat ze heel veel vegan eetgelegenheden hebben. Klinkt goed toch? Dat wilden we zelf wel eens meemaken.

Keep Portland Weird
Eerst wat korte feitjes. Er wonen ongeveer 600.000 mensen, maar de stad is enorm uitgestrekt, dus je hebt er zeker een auto nodig.  Ter illustratie; van bijvoorbeeld ‘Off the Griddle’ waar we ontbeten hebben naar ‘Homegrown Smoker’, waar we gedineerd hebben is bijna 23km! Ze beweren trouwens ‘Bike City’ te zijn, maar wij wonen in Nederland, dus die term mag je absoluut met een vrachtwagen vol strooizout nemen. Portland profileert zich als aparte stad en distantieert zich een beetje van de rest met de term “Keep Portland Weird”. Het is progressief, liberaal en socialistisch. De zomers zijn droog en warm en de winters mild en nat. Wij gingen begin september en dat was eigenlijk ideaal.

20180907_085306

Dit soort bordjes zie je in Portland overal

Vegan en Hipster
De term hipster heeft hier het levenslicht gezien. De stad heeft ontzettend veel leuke koffietentjes, vintage winkeltjes en foodtrucks. Jongens dragen baarden en iedereen lijkt wel een tatoeage te hebben. Het is handig een externe wifi te huren. Wij hadden die van my-webspot. Je kunt er met meerdere mensen op, het scheelt je ontzettend veel roaming kosten en je bent altijd online. Daarnaast is het vegan aanbod bizar. Pak je Happy Cow app er bij, zet het groene veganistische blaadje aan en je telefoon slaat bijna op tilt. Het vreemde aan dit alles? Je ziet het bijna niet. Bijna geen uitingen, geen schreeuwerige termen met “VEGAN DIT” en “VEGAN DAT”. Niks. Soms ben je gewoon bang dat je de verkeerde eetgelegenheid binnen gewandeld bent totdat je ergens onderin op de kaart “This menu is 100% plant based” ziet staan. Verder heeft bijna elk restaurant wel een vegan optie op de kaart staan.

Screenshot_20180915-193641_HappyCow

En dan staat alleen het fully vegan vinkje aan 🙂

Tips: 
* Huur een auto
* Huur een externe wifi

Portland stadsdelen
Wat er verder nog meer te doen is? Veel leuke dingen! Elk buurtje lijkt wel haar eigen brouwerij, haar eigen foodcourt en eigen hippe winkelstraatjes te hebben. Helaas zijn al deze leuke gedeeltes niet direct aan elkaar verbonden, dus even van het ene gedeelte naar de andere lopen is bijna niet te doen. In Southwest en Northwest Portland vind je de wat grotere winkelketens. Het bekende Pearl disctrict vind je hier ook met o.a. Powells bookstore. De grootste tweedehands boekenwinkel van de wereld. Gaat dat zien! De winkel heeft trouwens ook twee kleinere locaties in het Hawthorn disctrict. Ook North is de moeite waard. De St. Johnbridge is werkelijk een plaatje en als je er toch bent loop dan meteen een rondje in de omgeving. In NorthEast zit de Alberta Street. Het is wat ruiger, arty, urban met veel leuke koffiezaakjes. Het SouthEast gedeelte is misschien wel de leukste met de buurten Hawthorn en Ridgemond. Hier vind je leuke barretjes, ouderwetse bioscopen (Bagdad Theater) en bijvoorbeeld ook Mt. Tabor Park. Wat eigenlijk een soort van oerbos middenin de stad is. Vul dat aan met de geweldige omgeving en je vakantie in compleet! Zo is Cannon Beach anderhalf uur rijden en zit je binnen een uurtje bij de Multnomah Falls.

zonesmap-a3317869

Portland Neighbourhoods

DSC01935

Hawthorn: kroegjes, koffiezaakjes, vintage.

Fully Vegan
Vegan Options
Stadsdeel
* = Waardering

Dinsdag 4 september
Dinsdagochtend geland op PDX en meteen de huurauto opgehaald. Op naar Portland! Ons eerste lunchplekje bleek een paar dagen gesloten voor renovatie, dus moesten we even improviseren. Absoluut geen probleem. Zoals eerder gezegd heeft bijna iedere restaurantje wel een vegan optie op de kaart staan. Zo belandden we bij El Nutri Taco (Vegan Options NorthEast ****2124 NE Alberta St, Portland, waar we heerlijk Mexicaans gegeten hebben.

20180904_142520

el nutri

El Nutri Taco

Als toetje namen we een ijsje bij Salt & Straw (Vegan Options Northeast ****2035 NE Alberta St, Portland. De meest polulaire ijszaakjes van Portland. Er staan er rijen voor de deur alsof ze gratis concertkaartjes van Ariana Grande weggeven aan pubermeisjes. Gelukkig waren we vroeg op de dag en viel de drukte mee. We hadden 1 bolletje met Peach & Vanilla Bean Crumble. Een gigantische bol, gemakkelijk te delen met 4 personen 😉

20180904_145709

Ik vroeg om 1 bolletje!

We sloten de dag af bij de Sweet Hereafter (Fully Vegan South East ****3326 SE Belmont St, Portland. Een bar met veganistisch eten en heel veel biertjes op de tap. Omdat we al iets van 28 uur wakker waren hebben we een Mac & Cheese gedeeld en zijn we daarna naar bed gegaan.

Woensdag 5 september
Het ontbijtje haalden we bij Harlow (Vegan Options SouthEast *****3632 SE Hawthorne Blvd, Portland. Of ontbijtje? Zeg maar gerust ontbijt! Een compleet bord vol. Wel het beste ontbijt dat we in Portland gegeten hebben. Ze zijn eigenlijk volledig Vegan, maar werken wel met eigen eieren.

DSC01913

41803745_2141692269174128_5842510631986528256_n

Het behoorlijke Harlow ontbijt

Voor het toetje reden we naar Petunia’s pies & pastries (Fully Vegan SouthWest ***610 SW 12th Ave, Portland. Of toetje? Zeg maar gerust toet! Wat een gigantisch stuk taart kregen we daar. En zoet! Poeh! Te zoet if you ask me.

41736224_2141693012507387_503452454369624064_n

20180905_142144 (2)

Te zoete taart bij Petunia’s.

Woensdagavond bezochten we Modern Times Beer (Fully Vegan South East **) 630 SE Belmont St, Portland. De droom van iedere moderne man. Een brouwerij met eigen biertjes op tap en een volledig veganistische menukaart. Oeh Yeah! Score!! Het werd een tikkeltje een deceptie. Ze wilden ons geen biertjes schenken omdat ons Nederlandse rijbewijs niet als geldig ID gezien werd. Iets anders te drinken hadden ze niet, dus kregen we een glas kraanwater. Tot ontsteltenis waren de Reuben Sandwich en Beyond Meat Burger best lekker, maar véél te vet. Het was echt doordrenkt in het vet.

 

41688270_2141693505840671_7351064602752319488_n

De vette Reuben Sandwich met een glas kraanwater

Binnenkort lees je meer over de rest van onze reis door Oregon en alle vegan zaakjes die we bezocht hebben. Ook o.a. over ons huwelijk! Dus houd de website goed in de gaten.

Door John