Waarom Vegan?

Een korte en bondige samenvatting
Een veganist is iemand die geen dierlijke producten gebruikt en elke vorm van diergebruik uit de weg gaat. Dit is vooral te herkennen aan het niet eten van dierlijke producten zoals vlees, zuivel, eieren en honing. Ook dragen vegans geen wol, leer en zijde. Waarom heb ik ervoor gekozen een veganistische levenstijl te leven? Waarom wil ik mensen inspireren om deze manier van eten en leven beter te leren kennen? Er zijn heel veel redenen waarvan er drie voor mij de meest belangrijke zijn en daarom zal ik hier voornamelijk op ingaan. Maar eerst wil even zeggen: ik waardeer het ontzettend dat je dit leest!

Dierlijke producten zijn slecht voor het milieu en de aarde
Het verbruik van zoet water is een algemeen aanvaard milieu-probleem. We worden erop gewezen dat we de kraan niet onnodig moeten laten lopen, dat we niet te lang moeten douchen en dat er last is van droogte in veel gebieden van de wereld. Toch is het grootste en meeste onnodige verbruik van water iets waarvoor men de ogen sluit: de bio-industrie. Denk er maar eens over na hoeveel liter water een koe per dag drinkt, hoeveel kilo voer hij eet en hoeveel water er nodig was om dat voer op het land te verbouwen. Tel al die dagen dat die koe leeft maar eens bij elkaar op en reken dan uit hoeveel water (en kilo’s plantaardige voeding o.i.d. waar ook mensen van hadden kunnen leven) er in een kilo vlees, dat uiteindelijk uit die koe voortkomt, is gegaan. Dit is heel inefficiënt.

cowspiracy1 cowspiracy3

Hiernaast is de bio industrie verantwoordelijk voor 51% van de broeikasgassen. Er zijn zo ontzettend veel dieren aanwezig op aarde, in gigantisch stallen (welke op fabrieken lijken) en deze stoten allemaal gassen uit. Dit is extreem slecht voor het milieu. Ook wordt er mest van deze dieren in de natuur gedumpt, waardoor alles verzuurt. Deze feiten worden graag verzwegen, omdat niemand ze leuk vindt om te horen. Dit zou immer betekenen dat men misschien moet veranderen.. en veranderen wil bijna niemand.

Voor meer informatie met betrekking tot milieu kwesties raad ik je de documentaire ‘Cowspiracy’ aan, welke je de waarheid laat zien waar niemand over wil praten. Dit wordt ook meerdere malen duidelijk als er met een gefilmd wordt bij grote en bekende milieu organisaties.

http://www.cowspiracy.com/

Dierlijke producten zijn dier-onvriendelijk en wreed
Vlees: Zoals iedereen weet moet je voor vlees dieren doden. Ik ben tegen het doden en misbruiken van onze mede aardbewoners voor ons eigen plezier en genot. Zo simpel is het. Ik zie de mens als ras niet zo superieur dat ze het recht hebben, of dat het gedoogd kan worden, dat we dit andere wezens aan kunnen doen. Er bestaat geen diervriendelijk vlees net zoals dat er geen vrouw-vriendelijke verkrachting bestaat. Je kan een dier een zo goed mogelijk leven geven, maar uiteindelijk vermoord je hem omdat je hem wil opeten. En dat terwijl dit niet nodig is want voor elk mens dat niet in EXTREME armoede leeft, of niet in een extreme levensbedreigende overlevingssituatie zit, zijn er andere opties. Vlees is duurder dan rijst, aardappelen en groente, dus het is hier geen kwestie van geld. De mens is slim genoeg om allerlei vervangers te maken die, zeker de laatste jaren, echte volwaardige vervangers zijn voor dierlijke producten. Dit wordt alleen maar beter naarmate er meer mensen stoppen met dierlijke producten en er dus meer geld in plantaardige producten gestoken wordt.

TAVS_20140201_ifyouthinkitswrong_250ppi tumblr_mo5sqjy0IG1sv5fslo1_500

Zuivel, eieren en andere dierlijke voedselproducten: Ik vind dat, net als dat de mens niet het recht heeft mede-aardbewoners te doden, wij niet het recht hebben ze als slaven te houden zodat wij hun melk en eieren kunnen eten. Achter zuivel en eieren gaat een hoop leed schuil. Mensen beseffen zich vaak niet dat een koe een kalf moet krijgen om melk te kunnen blijven geven. Koeien worden kunstmatig, met een ijzeren staaf in hun achterste, zwanger gemaakt en nadat het kalfje geboren wordt, wordt deze gelijk bij de gillende moederkoe weggehaald om zelf te eindigen als melkkoe of, indien het een mannetje is, als kalfsvlees. En dit alles omdat wij graag een glas melk willen, of kaas willen maken. En dat terwijl de kaas en melk vervangers de laatste jaren zo fantastisch vooruit gaan. En denk ook maar eens aan alle haantjes, die geboren worden tussen de kuikens bedoeld voor de leg industrie. Die gaan levend de blender in, geen grap.

Als je dit niet gelooft, of graag tegen jezelf zegt dat het heus allemaal wel mee valt dan raad ik je aan dat je jouw oogkleppen even af doet en nu ‘Earthlings’ gaat kijken.

http://earthlings.com/landing/index.php

Dierlijke producten zijn ongezond
De bovenste twee redenen voor veganisme zijn voor mij de belangrijkste maar ook deze reden is voor mij heel belangrijk. Voor sommige mensen is deze zelfs de belangrijkste. Ik ben er, samen met heel veel (en steeds meer!) wetenschappers en artsen van overtuigd dat dierlijke voeding heel erg ongezond is voor mensen. Omdat de mens door intelligentie en arrogantie een soort lust heeft ontwikkeld om boven al het andere leven op aarde te staan, hebben we ons door de geschiedenis heen aangeleerd om steeds meer dierlijke voeding te eten, vooral in de Westerse wereld. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat dierlijke producten en dan met name vlees en zuivel erg slecht zijn voor ons lichaam en de kans op kanker en hart- en vaatzieken extreem verhogen. Mensen zijn van nature planteneters en onze cultuur heeft ons aangeleerd dit te verdringen. Alle voedingsstoffen die we nodig hebben zitten in planten! Er is NIETS dat je als veganist mist, behalve vitamine B12, omdat dit van nature in aarde zit en we tegenwoordig zo schoon zijn en alles wassen, dat we geen aarde meer binnenkrijgen.

vegan-source-of-protein

Als je geintereseerd bent in de gezondheidskant van veganisme raad ik je aan de geweldige documentaire ‘Forks over Knives’ te kijken. Ook kan je het boek ‘The Starch Solution’ lezen.

http://www.forksoverknives.com/synopsis/
https://www.drmcdougall.com/health/shopping/books/starch-solution/

De tijd van het veganisme
Gelukkig is het nog nooit makkelijker geweest om veganist te zijn. De vervangers van dierlijke producten die te koop zijn, en waarvan de kwaliteit en het aanbod dagelijks groeit maken het makkelijker dan ooit om over te stappen op een vegan levensstijl. Ook het groeiende aanbod aan restaurants en opties in restaurants en winkels maken het erg makkelijk. Ik ben er werkelijk van overtuigd dat de wereld ooit vegan gaat zijn, desnoods noodgedwongen omdat onze aarde dit niet lang meer zal volhouden. Hoe mooi is het als je hier vanaf het begin achter stond. Als je jezelf kan rekenen tot de groep mensen die altijd al hun best deed om zo weinig mogelijk leed bij te dragen. Dit is iets wat voor mij heel erg belangrijk is en aangezien ik als vegan geen enkele levensvreugde of wat dan ook mis, zie ik het niet meer als een hele logische manier van leven.